- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
1kg ziemniakow, maczystych, np Purple Majesty (jak ponizej)
250g zwyklej maki
1 jajo
sol
Ugotowane, wystudzone ziemniaki, przeciskam przez praske. Dodaje sol, make i jajko roztrzepane lekko,mieszam i zagniatam ciasto. Ciasto dziele na czesci i z kazdej roluje walek, dosc cienki, ktory dziele nozem na calowe kawalki. Nastepnie kazdy kawaleczek splaszczam widelcem i i formuje (rolujac) waleczki tak aby odcisniete rowki byly na zewnatrz.
W duzym garnku zagotowuje wode z sola i wrzucam do niej kluski partiami. Gdy wyplyna na powierzchnie pozwalam im sie pogotowac chwilke po czym wybieram je cedzakowa lyzka. Wykladam na talerz okraszam lub nie.
Bardzo smaczne z sosem arrabbiata.
W produkcji:
Armia klusek:
Surowe vs ugotowane:
Gotowe:
250g zwyklej maki
1 jajo
sol
Ugotowane, wystudzone ziemniaki, przeciskam przez praske. Dodaje sol, make i jajko roztrzepane lekko,mieszam i zagniatam ciasto. Ciasto dziele na czesci i z kazdej roluje walek, dosc cienki, ktory dziele nozem na calowe kawalki. Nastepnie kazdy kawaleczek splaszczam widelcem i i formuje (rolujac) waleczki tak aby odcisniete rowki byly na zewnatrz.
W duzym garnku zagotowuje wode z sola i wrzucam do niej kluski partiami. Gdy wyplyna na powierzchnie pozwalam im sie pogotowac chwilke po czym wybieram je cedzakowa lyzka. Wykladam na talerz okraszam lub nie.
Bardzo smaczne z sosem arrabbiata.
W produkcji:

Armia klusek:

Surowe vs ugotowane:

Gotowe:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: