Gnocchi

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
1kg ziemniakow, maczystych, np Purple Majesty (jak ponizej)
250g zwyklej maki
1 jajo
sol


Ugotowane, wystudzone ziemniaki, przeciskam przez praske. Dodaje sol, make i jajko roztrzepane lekko,mieszam i zagniatam ciasto. Ciasto dziele na czesci i z kazdej roluje walek, dosc cienki, ktory dziele nozem na calowe kawalki. Nastepnie kazdy kawaleczek splaszczam widelcem i i formuje (rolujac) waleczki tak aby odcisniete rowki byly na zewnatrz.

W duzym garnku zagotowuje wode z sola i wrzucam do niej kluski partiami. Gdy wyplyna na powierzchnie pozwalam im sie pogotowac chwilke po czym wybieram je cedzakowa lyzka. Wykladam na talerz okraszam lub nie.
Bardzo smaczne z sosem arrabbiata.

W produkcji:
gnocchi.jpg

Armia klusek:
gnocchi_army.jpg

Surowe vs ugotowane:
purple_pots_gnocchi.jpg

Gotowe:
cooked_purple_spuds_gnocchi.jpg


 

Załączniki

  • gnocchi.jpg
    gnocchi.jpg
    54.8 KB · Wyświetleń: 1
  • gnocchi_army.jpg
    gnocchi_army.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 1
  • purple_pots_gnocchi.jpg
    purple_pots_gnocchi.jpg
    68 KB · Wyświetleń: 1
  • cooked_purple_spuds_gnocchi.jpg
    cooked_purple_spuds_gnocchi.jpg
    57 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy