- Maj 28, 2009
- 25
- 0
- 0
Gofry belgijskie różnią się od tych, które możemy kupić w ulicznych budkach czy cukierniach. Można je poznać po tym, że są chrupkie na zewnątrz ale miękkie i wilgotne w środku. Są to trochę inne gofry, drożdżowe, ciężkie i wilgotne.
Składniki:
- 350ml mleka
- 85g masła
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 duże jaja
- 250g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka ale tak, aby się nie zagotowało. Teraz przelej je do dość dużej miski, z której nie ucieknie rosnące później ciasto. Dodaj masło, syrop klonowy, sól i cukier waniliowy (można dodać również cynamonu). Mieszaj wszystko do czasu, aż masło zupełnie się roztopi. Dodaj jajka i mąkę dokładnie mieszając. Na koniec dodaj rozpuszczone w odrobinie wody lib mleka drożdże. Staraj się, aby nie było grudek w cieście.
Tak przygotowane ciasto musi teraz wyrosnąć. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już wyrośnie, można od razu wziąć się za pieczenie, jednak najlepiej będzie, jak postoi ono przez noc w lodówce.
Przed pieczeniem rozgrzać gofrownicę oraz nasmarować ją olejem. Wafle piec, aż osiągną kolor złocisto brązowy. Pamiętaj, że długość pieczenia zależy od konkretnej gofrownicy, jednak w przypadku gofrów belgijskich czas pieczenia jest minimalnie dłuższy, ok. 5-6 minut.