- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na bazie niejako boshkowego przepisu na omlet/placek owsiany, wykombinowalam pare dni temu pyszne, chrupiace z zewnatrz i jak piianka wewnatrz, gofry. Zjedlismy je na brunch z dobrze wypieczonym boczkiem i syropem klonowym. Pasowac beda tu jednak rowniez owoce, jogurt, coulis, inne slodkie dodatki lub salatki na slono, np. z tunczyka, szprotek, jajek, sera etc.
1 1/2 szklanki maki orkiszowej, moja to light spelt, mozna wiec wymieszac pol na pol razowa z biala
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
75g platkow owsianych, tych drobnych zwanych quick oats
1 szklanke mleka kokosowego plynnego, uzylam Alpro coconut milk, mozna rozwodnic takie z puszki
1 zmiazdzony banan
1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego e.v.
3 jajka
opcjonalnie 1 lyzke agave syrup, starte jablko, do wersji slodkiej
cynamon, galka
chia
Rozgrzalam gofrownice.
Make z proszkiem i sola przesialam do miski. Do naczynia wsypalam platki i zalalam je mlekiem kokosowym, zostawilam na 10 min, dodalam bananowa papke, nastepnie wbilam do platkow jajka i wlalam olej, wszytsko rdokladnie roztrzepalam. Powstaly plyn wlalam do miski z suchymi skladnikami i wszystko dokladnie wymieszalam.
Do gofrownicy wlewalam dwie lyzki wazowe ciasta i pieklam ok 3-4 min (sa upieczone na zloty kolor gdy nie ma juz pary).
Moja gofrownica produkuje dwa prostokatne gofry.
Dzis zrobilam wersje slodka, dodalam lyzke agave syrup i oprocz banana, starte slodkie jablko, cynamon, galke.
Chodzi mi po glowie rowniez wersja tex mex - zamiast banana i oleju kokosowego dodam zmiazdzone awokado i siekana swieza kolendre. Z frijoles refritos, powinno byc pyszne. Moze nawet powinnam uzyc maki kukurydzianej zamiast orkiszowej...
1 1/2 szklanki maki orkiszowej, moja to light spelt, mozna wiec wymieszac pol na pol razowa z biala
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
75g platkow owsianych, tych drobnych zwanych quick oats
1 szklanke mleka kokosowego plynnego, uzylam Alpro coconut milk, mozna rozwodnic takie z puszki
1 zmiazdzony banan
1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego e.v.
3 jajka
opcjonalnie 1 lyzke agave syrup, starte jablko, do wersji slodkiej
cynamon, galka
chia
Rozgrzalam gofrownice.
Make z proszkiem i sola przesialam do miski. Do naczynia wsypalam platki i zalalam je mlekiem kokosowym, zostawilam na 10 min, dodalam bananowa papke, nastepnie wbilam do platkow jajka i wlalam olej, wszytsko rdokladnie roztrzepalam. Powstaly plyn wlalam do miski z suchymi skladnikami i wszystko dokladnie wymieszalam.
Do gofrownicy wlewalam dwie lyzki wazowe ciasta i pieklam ok 3-4 min (sa upieczone na zloty kolor gdy nie ma juz pary).
Moja gofrownica produkuje dwa prostokatne gofry.
Dzis zrobilam wersje slodka, dodalam lyzke agave syrup i oprocz banana, starte slodkie jablko, cynamon, galke.
Chodzi mi po glowie rowniez wersja tex mex - zamiast banana i oleju kokosowego dodam zmiazdzone awokado i siekana swieza kolendre. Z frijoles refritos, powinno byc pyszne. Moze nawet powinnam uzyc maki kukurydzianej zamiast orkiszowej...
Ostatnią edycję dokonał moderator: