Gofry owsiano-orkiszowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Na bazie niejako boshkowego przepisu na omlet/placek owsiany, wykombinowalam pare dni temu pyszne, chrupiace z zewnatrz i jak piianka wewnatrz, gofry. Zjedlismy je na brunch z dobrze wypieczonym boczkiem i syropem klonowym. Pasowac beda tu jednak rowniez owoce, jogurt, coulis, inne slodkie dodatki lub salatki na slono, np. z tunczyka, szprotek, jajek, sera etc.

1 1/2 szklanki maki orkiszowej, moja to light spelt, mozna wiec wymieszac pol na pol razowa z biala
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
75g platkow owsianych, tych drobnych zwanych quick oats
1 szklanke mleka kokosowego plynnego, uzylam Alpro coconut milk, mozna rozwodnic takie z puszki
1 zmiazdzony banan
1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego e.v.
3 jajka

opcjonalnie 1 lyzke agave syrup, starte jablko, do wersji slodkiej
cynamon, galka
chia

Rozgrzalam gofrownice.

Make z proszkiem i sola przesialam do miski. Do naczynia wsypalam platki i zalalam je mlekiem kokosowym, zostawilam na 10 min, dodalam bananowa papke, nastepnie wbilam do platkow jajka i wlalam olej, wszytsko rdokladnie roztrzepalam. Powstaly plyn wlalam do miski z suchymi skladnikami i wszystko dokladnie wymieszalam.

Do gofrownicy wlewalam dwie lyzki wazowe ciasta i pieklam ok 3-4 min (sa upieczone na zloty kolor gdy nie ma juz pary).
Moja gofrownica produkuje dwa prostokatne gofry.

Dzis zrobilam wersje slodka, dodalam lyzke agave syrup i oprocz banana, starte slodkie jablko, cynamon, galke.

Chodzi mi po glowie rowniez wersja tex mex - zamiast banana i oleju kokosowego dodam zmiazdzone awokado i siekana swieza kolendre. Z frijoles refritos, powinno byc pyszne. Moze nawet powinnam uzyc maki kukurydzianej zamiast orkiszowej...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zrobiłam na sniadanie, pyszne
icon_smile.gif

Z 1/3 porcji miałam 6 sztuk.
Na kolację mężowi też zrobię
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo sie ciesze, ze zechcialas zrobic i Ci smakowaly.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ciesze sie
icon_biggrin.gif

Nasze tez!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Rowniez ostatnio robilam, z jablkami startymi. zjedlismy z bekonem dobrze wysmazonym i syropem klonowym. Dalam tylko 2/3 malego banana.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dawno temu robilam wiec moze jutro na lunch uwarze.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo sie cieszymy - to ulubione gofry sniadaniowe mojego meza
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy