Gofry z płatkami owsianymi

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Gofry z płatkami owsianymi

Źródło - Signe Johansen "Hygge na szczęście"

Składniki:
150 g płatków owsianych
350 g białej mąki orkiszowej (ja dałam drobno zmieloną pełnoziarnistą pół na pół z białą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobnoziarnistego cukru (dałam 50 g)
1/2 łyżeczki solo morskiej
150 g roztopionego masła
100 ml wody
250 g creme fraiche lub śmietany (dałam śmietankę kremówkę uzupełnioną do wagi jogurtem)
200 ml mleka owsianego lub zwykłego tłustego krowiego
4 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy i rum)
masło do smarowania gofrownicy (u mnie olej)

Wykonanie:
Płatki owsiane prażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż zaczną pachnieć orzechami.
Mnie nie chciało się czekać na nagrzanie piekarnika i uprażyłam je na suchej patelni.
Chwilę poczekać, aż trochę przestygną i połowę zemleć na mąkę.
Połączyć wszystkie suche składniki, dodać płynne i wymieszać na gęstą masę.
Odstawić na pół godziny do napęcznienia.
Posmarować masłem nagrzaną gofrownicę, nalać chochlę masy, równomiernie rozprowadzić i piec do uzyskania złotobrązowego koloru.

gofry_z_p_atkami_owsianymi.jpg
 

Załączniki

  • gofry_z_p_atkami_owsianymi.jpg
    gofry_z_p_atkami_owsianymi.jpg
    60.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,229
154
63
Gofry wytrawne ( zupełnie bez cukru!) wg Bytnerowiczowej są skromniejsze.

Mam dwa przepisy Jej autorstwa, wypróbowane w czasach posiadania gofrownicy.

Jeden płatki owsiane, drugi razowa mąka pszenna lub żytnia ( czyli i orkiszowa :D)
 

gracha

Well-known member
Contributor
Mar 31, 2006
6,583
156
63
Dzięki. Mam trochę dawno kupionych płatków orkiszowych, jakoś mi nie podeszły i się ucieszyłam,że może....
Ale i tak pewnie się nie zabiorę za te cudne gofry, ze zwykłego lenistwa.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Dla Ciebie zawsze.
icon_mrgreen.gif


Gracho, myślę, że jak najbardziej mogą być płatki pszenne czy orkiszowe. Każde, które się ma na stanie. Nawet ich pewnie nie trzeba będzie prażyć, tylko zemleć.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: