- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gofry z ziemniaków
250g ziemniaków (sypkich)
łyżeczka soli i czarnego pieprzu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40g masła
25 ml (2 łyżki) śmietany
20 g (2 łyżki) grysiku
125 g chudego sera
100 g mąki
4 jajka
1.Ziemniaki w osolonej wodzie gotujemy. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Jak jeszcze ciepłe dodajemy masła. Wszystko mieszamy.
2.Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej dodajemy ser, jajka,mąkę,grysik,sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1/2 godziny.
3.Waflownicę smarujemy dosyć mocno olejem i smażymy gofry.
Ps. Gofry nadają się do wszelkiego rodzaju gulaszów, jako trochę bardziej ekskluzywny dodatek.
Ps 2. Potrawa na 4 osoby.

250g ziemniaków (sypkich)
łyżeczka soli i czarnego pieprzu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40g masła
25 ml (2 łyżki) śmietany
20 g (2 łyżki) grysiku
125 g chudego sera
100 g mąki
4 jajka
1.Ziemniaki w osolonej wodzie gotujemy. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Jak jeszcze ciepłe dodajemy masła. Wszystko mieszamy.
2.Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej dodajemy ser, jajka,mąkę,grysik,sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1/2 godziny.
3.Waflownicę smarujemy dosyć mocno olejem i smażymy gofry.
Ps. Gofry nadają się do wszelkiego rodzaju gulaszów, jako trochę bardziej ekskluzywny dodatek.
Ps 2. Potrawa na 4 osoby.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: