Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Gołąbki paprykowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Xavierka" data-source="post: 1160050" data-attributes="member: 16619"><p>Jak sezon na paprykę, to takich gołąbków nie może zabraknąć.</p><p></p><p>Przygotowac:</p><p>4-6 papryk</p><p></p><p>nadzienie:</p><p>1 szk ugotowanego ryżu</p><p>30 dkg mięsa mielonego</p><p>1 cebula</p><p>1 łyż posiekanej zielonej pietruszki</p><p>2 łyżki oleju</p><p></p><p>sos:</p><p>1 cebula</p><p>1,5 szkl. wody</p><p>2-3 łyżki przecieru (lub zmiksowane świeże pomidory)</p><p>1-2 ząbki czosnku</p><p>sól, pieprz</p><p>1 łyż. cukru</p><p>1 kostka bulionowa.</p><p>1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju.</p><p></p><p>Papryki oczyszczamy i przecinamy na ok. 1,5 cm od ogonka (tak aby powstał kapelusik). Wymujemy łyżką nasionka.</p><p></p><p>nadzienie:</p><p>Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, mięsko i ryż. Smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką. Nadzienie umieszczamy w wydrążonych paprykach i zakrywamy kapelusikiem.</p><p></p><p>sos:</p><p>W garnku rozpuszczamy smalec dodajemy cebulę i rozgnieciony czosnek. Po ok. 7 minutach smażenia dolewamy wodę i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kostką, cukrem.Gotujemy ok 15 minut. W tak przygotowanym sosie układamy papryki. Całość zapiekamy lub gotujemy pod przykryciem ok 50 minut. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p></p><p>Jeśli ktoś lubi gęste sosy można wyciągnąć 2 papryki pod koniec gotowania i zagęścić sos maką, dodając także śmietanę. Jednak mi odpowiada taki niezagęszczony sos.</p><p></p><p>Jeżeli komuś przeszkadza odrywająca się skórka od papryki, to zamiast tej dużej papryki, najlepiej użyć naszą polską żółtą stożkową paprykę.Co prawda do takiej wejdzie mniej nadzienia, ale ta papryczka jest delikatniejsza.</p><p></p><p>PYCHAAAAA</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Xavierka, post: 1160050, member: 16619"] Jak sezon na paprykę, to takich gołąbków nie może zabraknąć. Przygotowac: 4-6 papryk nadzienie: 1 szk ugotowanego ryżu 30 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 łyż posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki oleju sos: 1 cebula 1,5 szkl. wody 2-3 łyżki przecieru (lub zmiksowane świeże pomidory) 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyż. cukru 1 kostka bulionowa. 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju. Papryki oczyszczamy i przecinamy na ok. 1,5 cm od ogonka (tak aby powstał kapelusik). Wymujemy łyżką nasionka. nadzienie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, mięsko i ryż. Smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką. Nadzienie umieszczamy w wydrążonych paprykach i zakrywamy kapelusikiem. sos: W garnku rozpuszczamy smalec dodajemy cebulę i rozgnieciony czosnek. Po ok. 7 minutach smażenia dolewamy wodę i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kostką, cukrem.Gotujemy ok 15 minut. W tak przygotowanym sosie układamy papryki. Całość zapiekamy lub gotujemy pod przykryciem ok 50 minut. Moje uwagi: Jeśli ktoś lubi gęste sosy można wyciągnąć 2 papryki pod koniec gotowania i zagęścić sos maką, dodając także śmietanę. Jednak mi odpowiada taki niezagęszczony sos. Jeżeli komuś przeszkadza odrywająca się skórka od papryki, to zamiast tej dużej papryki, najlepiej użyć naszą polską żółtą stożkową paprykę.Co prawda do takiej wejdzie mniej nadzienia, ale ta papryczka jest delikatniejsza. PYCHAAAAA [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Gołąbki paprykowe
Top
Bottom