- Lis 27, 2012
- 2
- 0
- 0
danie na świąteczny obiad
Gołąbki z czerwonej kapusty
9-10 szt.
1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
1 łyżka octu z białego wina
Farsz:
600-700 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
100 g boczku wędzonego pokrojonego w małą kostkę
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
Sos:
1 litr wody po gotowaniu kapusty
1 jabłko obrane i starte na tarce
sok z pół cytryny
2 łyżeczki mąki (lub trochę więcej, jeśli lubicie gęste sosy)
Z kapusty zdjąć brzydkie wierzchnie liście i zachować je. Usunąć głąb.
W 5-6 litrowym garnku zagotować wodę. Wlać ocet, włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ściągnąć 9-10 liści, a resztę kapusty zachować na surówkę. Odmierzyć 1 litr wody po kapuście, zrobimy z niej sos. Od razu można z tego litra odlać pół szklanki, do rozrobienia mąki do sosu. Niech sobie stygnie.
Farsz:
Cebulę z boczkiem podsmażyć na rumiano na patelni na odrobinie oleju.
Mięso mielone z przysmażonym boczkiem i resztą składników dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Palcami maczanymi w wodzie podzielić farsz na tyle części, ile mamy liści, czyli 9-10.
Z liści kapusty nożem ściąć grube nerwy (jak przy tradycyjnych gołąbkach), na środek każdego liścia położyć farsz i uformować gołąbki.
Sos:
Na dno szerokiego garnka położyć zachowane wcześniej liście kapusty. Wlać wodę z gotowania kapusty, dodać starte jabłko i sok z cytryny. Ułożyć gołąbki. W jednej lub dwóch warstwach. Przykryć garnek i gotować 50 – 60 minut na małym ogniu.
Gdy już będą miękkie, wyjąć je z wody na półmisek. Wyjąć też liście z dna garnka. Już nie będą potrzebne. Do pół szklanki wody po kapuście, którą odlaliśmy wcześniej, wsypać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszając zagotować sos. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Włożyć z powrotem gołąbki.
Gołąbki podawać z ziemniakami.

Gołąbki z czerwonej kapusty
9-10 szt.
1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
1 łyżka octu z białego wina
Farsz:
600-700 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
100 g boczku wędzonego pokrojonego w małą kostkę
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
Sos:
1 litr wody po gotowaniu kapusty
1 jabłko obrane i starte na tarce
sok z pół cytryny
2 łyżeczki mąki (lub trochę więcej, jeśli lubicie gęste sosy)
Z kapusty zdjąć brzydkie wierzchnie liście i zachować je. Usunąć głąb.
W 5-6 litrowym garnku zagotować wodę. Wlać ocet, włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ściągnąć 9-10 liści, a resztę kapusty zachować na surówkę. Odmierzyć 1 litr wody po kapuście, zrobimy z niej sos. Od razu można z tego litra odlać pół szklanki, do rozrobienia mąki do sosu. Niech sobie stygnie.
Farsz:
Cebulę z boczkiem podsmażyć na rumiano na patelni na odrobinie oleju.
Mięso mielone z przysmażonym boczkiem i resztą składników dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Palcami maczanymi w wodzie podzielić farsz na tyle części, ile mamy liści, czyli 9-10.
Z liści kapusty nożem ściąć grube nerwy (jak przy tradycyjnych gołąbkach), na środek każdego liścia położyć farsz i uformować gołąbki.
Sos:
Na dno szerokiego garnka położyć zachowane wcześniej liście kapusty. Wlać wodę z gotowania kapusty, dodać starte jabłko i sok z cytryny. Ułożyć gołąbki. W jednej lub dwóch warstwach. Przykryć garnek i gotować 50 – 60 minut na małym ogniu.
Gdy już będą miękkie, wyjąć je z wody na półmisek. Wyjąć też liście z dna garnka. Już nie będą potrzebne. Do pół szklanki wody po kapuście, którą odlaliśmy wcześniej, wsypać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszając zagotować sos. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Włożyć z powrotem gołąbki.
Gołąbki podawać z ziemniakami.