- Sie 28, 2005
 
- 8,495
 
- 2,077
 
- 113
 
Nadzienie
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
3/4 szklanki wody
1łyżka masła
sól, łyżka płaska suszonej mięty
1 opakowanie 200 g twarożku wiejskiego ( ziarnisty)
W garnku rozpuścić masło, wsypać suchą kaszę i wymieszać, żeby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Dodać miętę i sól, wymieszać. Zalać gorącą wodą, raz zamieszać, przykryć i na malutkim ogniu zostawić na 15 min. Kasza powinna być niedogotowana. Kiedy przestygnie wymieszać z twarogiem , doprawić do smaku solą i pieprzem.
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
Główkę kapusty pekińskiej obrać z wierzchnich brzydkich liści, odciąć połowę główki tak, by grube części liścia zostały razem (odłożyć na kapustę duszoną na czerwono). Delikatne połówki zanurzać we wrzątku by lekko zmiękły i zawijać gołąbki.
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
Garnek najpierw naoliwiłam, potem wyłożyłam liśćmi kiszonej kapusty, ułożyłam zawijańce i na wierzch dałam kawałki kiszonej kapusty. Podlałam wodą i niech się duszą. Podałam ze śmietaną.
	
		
			
		
		
	
			
			1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
3/4 szklanki wody
1łyżka masła
sól, łyżka płaska suszonej mięty
1 opakowanie 200 g twarożku wiejskiego ( ziarnisty)
W garnku rozpuścić masło, wsypać suchą kaszę i wymieszać, żeby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Dodać miętę i sól, wymieszać. Zalać gorącą wodą, raz zamieszać, przykryć i na malutkim ogniu zostawić na 15 min. Kasza powinna być niedogotowana. Kiedy przestygnie wymieszać z twarogiem , doprawić do smaku solą i pieprzem.
	
		
			
		
		
	
Główkę kapusty pekińskiej obrać z wierzchnich brzydkich liści, odciąć połowę główki tak, by grube części liścia zostały razem (odłożyć na kapustę duszoną na czerwono). Delikatne połówki zanurzać we wrzątku by lekko zmiękły i zawijać gołąbki.
	
		
			
		
		
	
Garnek najpierw naoliwiłam, potem wyłożyłam liśćmi kiszonej kapusty, ułożyłam zawijańce i na wierzch dałam kawałki kiszonej kapusty. Podlałam wodą i niech się duszą. Podałam ze śmietaną.