- Sie 28, 2005
- 8,207
- 1,722
- 113

250 g kaszy jęczmiennej ( mazurska, perłowa, wiejska)
450 g wody ( tak, ma byc mniej wody niz zwykle!)
50 g masła
1 kostka bulionu grzybowego
Kaszę ugotować na twardo, ma sprawiać wrażenie niedogotowanej.
500 g ugotowanych, obranych ziemniaków w mundurkach
200 g twarogu
2 łyżki prażonej cebulki
1 całe duże jajko ( albo 2 mniejsze)
sól, pieprz ( dużo!)
parę łyżek mąki ( nie bijcie! naprawdę nie do dokładnego określenia, zależy od tylu czynnikow...)
Ziemniaki i twaróg przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać kaszę i resztę dodatków, wyrobić na gładką masę dodając mąki tyle, żeby dalo sie formować wałeczki. Rece maczac w mące, masa jest klejąca.
Z gotowej masy ufromowac 8 sporych wałeczków, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem i wsunąć do piekarnika.
Piec w 250 stopniach ok 30 minut.
Podawac na ciepło ze skwarkami lub śmietną ( jogurtem bałkańskim).
Można upiec w foremce muffinkowej, wówczas toczyć kule z masy...