Golaski wersja qd

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,207
1,722
113
golaski_cc.jpg

250 g kaszy jęczmiennej ( mazurska, perłowa, wiejska)
450 g wody ( tak, ma byc mniej wody niz zwykle!)
50 g masła
1 kostka bulionu grzybowego

Kaszę ugotować na twardo, ma sprawiać wrażenie niedogotowanej.

500 g ugotowanych, obranych ziemniaków w mundurkach
200 g twarogu
2 łyżki prażonej cebulki
1 całe duże jajko ( albo 2 mniejsze)
sól, pieprz ( dużo!)
parę łyżek mąki ( nie bijcie! naprawdę nie do dokładnego określenia, zależy od tylu czynnikow...)

Ziemniaki i twaróg przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać kaszę i resztę dodatków, wyrobić na gładką masę dodając mąki tyle, żeby dalo sie formować wałeczki. Rece maczac w mące, masa jest klejąca.

Z gotowej masy ufromowac 8 sporych wałeczków, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem i wsunąć do piekarnika.
Piec w 250 stopniach ok 30 minut.
Podawac na ciepło ze skwarkami lub śmietną ( jogurtem bałkańskim).

Można upiec w foremce muffinkowej, wówczas toczyć kule z masy...
 

Załączniki

  • golaski_cc.jpg
    golaski_cc.jpg
    39.6 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy