Składniki:
Golonka peklowane 2 szt.
Kapusta kiszona 50 dag
Groch cały 10 dag
Cebula średnia 2 szt.
Jabłko kwaśne 1 szt.
Smalec 15 dag
Pieprz, sól, liść laurowy ziele angielskie
Wykonanie:
Groch opłukać i namoczyć jeden dzień wcześniej. Następnego dnia groch ugotować na sypko w tej samej wodzie, w której się moczył. Kapustę kiszoną opłukać, oddusić i posiekać na drobniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka, jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z kapustą. Umyte i opalone golonka obsmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać wodą i dusić ok 30 min. Przygotować małą brytfannę, na dno której ułożyć kapustę wymieszaną z dodatkami i grochem, dodać 1 liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego na kapustę nałożyć podduszone golonka, przyprawić pieprzem zmielonym, podlać niewielką ilością wody, przykryć i włożyć do piekranika, zapiekać w piekarniku ok. 1-2 godzin. Podawać z ziemniakami.
Golonka peklowane 2 szt.
Kapusta kiszona 50 dag
Groch cały 10 dag
Cebula średnia 2 szt.
Jabłko kwaśne 1 szt.
Smalec 15 dag
Pieprz, sól, liść laurowy ziele angielskie
Wykonanie:
Groch opłukać i namoczyć jeden dzień wcześniej. Następnego dnia groch ugotować na sypko w tej samej wodzie, w której się moczył. Kapustę kiszoną opłukać, oddusić i posiekać na drobniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka, jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z kapustą. Umyte i opalone golonka obsmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać wodą i dusić ok 30 min. Przygotować małą brytfannę, na dno której ułożyć kapustę wymieszaną z dodatkami i grochem, dodać 1 liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego na kapustę nałożyć podduszone golonka, przyprawić pieprzem zmielonym, podlać niewielką ilością wody, przykryć i włożyć do piekranika, zapiekać w piekarniku ok. 1-2 godzin. Podawać z ziemniakami.