Gomashio / Gomasio

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Gomashio to japońska przyprawa, której nazwa składa się z dwóch słow: "sezam" (goma) i "sól" (shio). To w zasadzie wyjaśnia wszystko: sól sezamowa lub raczej sezam solny. Dzięki połączeniu prażonego sezamu z solą (w stosunku 5:1, czyli na 5 części sezamu używamy 1 części soli) uzyskujemy wspaniałą, niezwykle aromatyczną i intwnsywną w smaku mieszankę, która ma wiele zasotowań. Możemy posypywac nią ryż, warzywa, gotowe potrawy, a nawet... pieczywo z masłem
icon_smile.gif
To zankomita przyprawa dla osób, które chciałayby w swoim jadłospisie ograniczyć ilość soli, lecz nie chcą z niej zupełnie rezygnować. Można kupić gotową mieszankę gomashio w sklepie, jednak zdecydowanie lepszym (i dużo tańszym!) rozwiązaniem jest przygotowanie jej samemu. Jest to niezwykle proste, a produkt stojący nie wiadomo jak długo na sklepowej półce nigdy nie zastąpi zapachu świeżo prażonego sezamu.

Ziarna sezamowe są bogatym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Dzięki zawartości nisko cholesterolowych tłuszczów z grupy omega 3 i takim substancjom jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, sezam może mieć wpływ na spowalnianie procesów starzenia w organizmie. Zdecydowanie więc warto wprowadzić go do swojej diety.

gomasio.JPG

5 łyżek sezamu
1 łyżka soli (ja używam soli morskiej)

Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty.
Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Uwaga, prażony sezam jest naprawdę gorący, nie dotykamy go!

Prażony sezam nalezy zemleć (ja używam malaksera), następnie dodajemy sól i ponownie włączamy urządzenie na kilka sekund.

Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Załączniki

• gomasio.JPG
    gomasio.JPG
    100.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Jakiego sezamu lepiej użyć? Łuskanego czy niełuskanego? Tak pytam właściwie z ciekawości, bo ja zazwyczaj używam w kuchni niełuskanego, ale może do tej soli lepszy będzie ten drugi.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Można użyć zarówno łuskanego, jak i niełuskanego, spotyka się oba rozwiazania. Ja używam niełuskanego, taki jest najłatwiej dostępny
icon_smile.gif

Niełuskany ma pewnie jeszcze więcej wartości.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Mała_Mi @ 7 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1377078Można użyć zarówno łuskanego, jak i niełuskanego, spotyka się oba rozwiazania. Ja używam niełuskanego, taki jest najłatwiej dostępny
Dziękuję. Dziwi mnie to, co piszesz o dostępności. Ja w sklepach spotykam tylko łuskany (taki jasny), a po niełuskany (ciemniejszy) jeżdżę specjalnie do sklepów ze zdrową żywnością.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
ugly_08.gif

Tak to jest, jak się pisze jednocześnie sprawozdanie i posty...
Napisałam dokładnie na odwrót, niż myślałam: używam łuskanego, bo jest dostępny. Niełuskany zamawiałam z allegro.
Nawet na fotce jest łuskany.
Przepraszam,że zapętliłam, dopiero teraz to zobaczyłam.
icon_smile.gif

Ale pierwsze zdanie się jak najbardziej zgadza, używa się i takiego, i takiego ziarna
icon_smile.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy