Gorąca Alaska

iga24

Member
Lis 30, 2006
5
0
0
6 porcji
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 l dobrych lodów czekoladowych

1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
2. W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać.
3. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygł.
4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta. lśniąca masa.
5. Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek.
6. Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić).
7. Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast.
Przepis jest z książki " Czekolada" autor Jacqueline Bellefontaine
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Piekłam kilkakrotnie podobny deser ze zwykłego biszkoptu, dając dodatkowo warstwę musu owocowego pod lody. Pycha.
mniam.gif

Warto zaznaczyć, że po nałożeniu lodów, a przed nałożeniem piany, dobrze jest wstawić deser na kilkanaście minut do zamrażarki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy