6 porcji
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 l dobrych lodów czekoladowych
1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
2. W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać.
3. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygł.
4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta. lśniąca masa.
5. Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek.
6. Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić).
7. Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast.
Przepis jest z książki " Czekolada" autor Jacqueline Bellefontaine
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 l dobrych lodów czekoladowych
1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
2. W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać.
3. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygł.
4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta. lśniąca masa.
5. Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek.
6. Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić).
7. Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast.
Przepis jest z książki " Czekolada" autor Jacqueline Bellefontaine
Ostatnią edycję dokonał moderator: