- Lip 23, 2009
- 96
- 0
- 0
przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" odc.106 jeżeli ktoś ma zainstalowany program ipla na kompie/laptopie to może sobie obejrzeć
jak dla mnie przepis rewelacyjny tylko trzeba mieć więcej kokilek i miejsce w zamrażarce
składniki na 6 sztuk:
150g gorzkiej czekolady 70% (ja miałam 76% i taką dałam)
150g masła
100g cukru pudru
3 jajka
30g mąki
czekoladę połamac i rozpuścić nad para wodną, do rozpuszczonej dodać pokrojone w części masło i mieszać do połączenia. Dodać cukier puder, jak już cukier się roztopi to odstawic powstałą masę do stygnięcia. W tym czasie dobrze roztrzepać jajka, dodać do ostudzonej masy, wszystko dokładnie połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Powstałą masę wylać do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tak do 2/3 wysokości. Zamrozić przez min 2 godz. Piec zamrożone, nie rozmrażać!!!! w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-22 minuty. Podawać z lodami miętowymi i malinami.
Ja robiłam na 4 kokilki więc zmniejszyłam porcję, zrobiłam sobie wcześniej i jak mieliśmy ochotę to wyjmowałam z zamrażarki i piekłam. Deser rewelacyjny bo mozna sobie go przygotowac wcześniej a i efekt zaskakujący zarówno smakowo jak i wzrokowo


składniki na 6 sztuk:
150g gorzkiej czekolady 70% (ja miałam 76% i taką dałam)
150g masła
100g cukru pudru
3 jajka
30g mąki
czekoladę połamac i rozpuścić nad para wodną, do rozpuszczonej dodać pokrojone w części masło i mieszać do połączenia. Dodać cukier puder, jak już cukier się roztopi to odstawic powstałą masę do stygnięcia. W tym czasie dobrze roztrzepać jajka, dodać do ostudzonej masy, wszystko dokładnie połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Powstałą masę wylać do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tak do 2/3 wysokości. Zamrozić przez min 2 godz. Piec zamrożone, nie rozmrażać!!!! w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-22 minuty. Podawać z lodami miętowymi i malinami.
Ja robiłam na 4 kokilki więc zmniejszyłam porcję, zrobiłam sobie wcześniej i jak mieliśmy ochotę to wyjmowałam z zamrażarki i piekłam. Deser rewelacyjny bo mozna sobie go przygotowac wcześniej a i efekt zaskakujący zarówno smakowo jak i wzrokowo

