Góralski przekładniec

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Spotkałam się z różnymi nazwami więc podałam wszystkie
icon_mrgreen.gif
Każdy przepis jest do siebie bardzo podobny, różnica w ilości składników. Zrobiłam to ciasto, mile zaskoczona jestem bo placki się piecze po 5 min, później wystarczy 30 min w lodówce i można wcinać. Oczywiście najlepszy po 2-3 dniach, ale mało kiedy tyle jest
lecker.gif

przek_adaniec_goralski.JPG

Ciasto:
3 szkl mąki (+mąka do dosypywania)
150 g margaryny
125 g miodu
2 jajka
7 łyżek cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:
2 szkl mleka
1 szkl cukru pudru
200 g masła
1/2 szkl kaszy manny
szczypta kwasku cytrynowego

W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem.
W misce wymieszać mąkę z sodą, dodać ubite z cukrem jaja i rozpuszczoną z miodem margarynę. Zagnieść ciasto. Dosypywać mąki tyle, żeby ciasto się nie lepiło. (czasami dosypię ok 1 szkl, czasami więcej).
Można dodać łyżkę gęstej śmietany, jeżeli ciasto źle się zagniata.
Ciasto podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek wymiarów 28x40 cm. Najlepiej od razu na papierze do pieczenia wałkować. Ciasto nie musi być idealnie prostych brzegów.
piec ok 5-7 min w 180 st. Ciasto ma być złotobrązowe (ani blade, ani mocno spieczone).

Kaszę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, a później powoli dodawać kaszę. Dodać szczyptę kwasku. Przekładać placki. Wierzch ciasta posypać grubo cukrem pudrem.

W oryginalnym przepisie jest, że masę dzieli się na dwie części. Do jednej dodaje się 1 czubatą łyżeczkę kakao i olejek arakowy, a druga biała z kwaskiem cytrynowym i olejkiem migdałowym.

Załączniki

• przek_adaniec_goralski.JPG
    przek_adaniec_goralski.JPG
    73.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy