Gotowana i pieczona ogonówka z chili

Sayuri

Member
Mar 9, 2014
35
0
0
Gotowana i pieczona ogonówka z chili

Składniki:

2 kg ogonówki
Marynata:
2 litry wody
10 łyżeczek soli
2 suszone papryczki chili
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka cukru
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka majonezu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka kminku
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:

Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umytą i obwiązaną ogonówkę nadmiar tłuszczu można wyciąć) i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie.
Następnie wstawić nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, włożyć wystudzone i polane częścią marynaty mięso i wyłączyć piekarnik. Zostawić do wystudzenia się piekarnika.*
*Pieczenie można pominąć.
IMG_7726.JPG