Gougeres czyli ptysie serowe

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,847
5
38
dziunia @ 2 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798193W garnku rozpuścić masło, dodać mleko i wodę, zagotować. Wsypać do tego od razu całą mąkę naraz i mieszać drewnianą łyzką aż utworzy się kula ciasta, a na dnie garnka pojawi się biała warstwa.
Dziuń, lajkonik ptysiowy jestem, więc zadaję być może głupie pytanie: wsypujemy i mieszamy, kiedy garnek jest na ogniu?
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Ja nie dziunia, ale z moich ptysiowych doświadczeń wiem, że ciasto się robi w garnku stojącym na ogniu, to nawet się nazywa ciasto parzone ;)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,449
5
38
Tak jak Katka pisze, na ogniu cały czas, mieszać aż się kluska zrobi jedna duża, a na dnie garnka pojawi się biała warstwa.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,658
1,508
113
Zrobiłam mini - ptyśki (gałkownicą o śr. 3 cm); wyszło mi 60 sztuk. Zamiast sera gruyere dałam Księżan Old i dojrzewającą Goudę z czarnuszką, która dodała dodatkowego aromatu ptysiom.

ptysie_serowe.jpg ptysie_serowe2.jpg

Pyszne!
 

Załączniki

  • ptysie_serowe.jpg
    ptysie_serowe.jpg
    50 KB · Wyświetleń: 4
  • ptysie_serowe2.jpg
    ptysie_serowe2.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
1,652
605
113
Nadziewalyscie moze czyms te ptysie? Czy nie ma takiej potrzeby? Chodzi mi po glowie np. serek kremowy + losos wedzony (koperek, cytryna itd), bedzie pasowalo?