Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
graham + pszenna vs graham + żytnia razowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Diamond" data-source="post: 1079598" data-attributes="member: 13804"><p>Strzeliłem bułeczki grahamki.</p><p></p><p>W składzie mącznym jest:</p><p>2,5 szklanki mąki graham 1850</p><p>1 szklanka mąki pszennej chlebowej 720</p><p></p><p>Bułeczki wyszły obiektywnie oceniając bardzo ładnie jednak...</p><p></p><p>Do prawdziwych grahamek właśnie zabrakło mi ciężaru i tej &quot;zbitości'. Te, które otrzymałem były chrupkie (nie jest to wada) i z dziureczkami. Smak rewelacja - wszystko było ok. Żadnych zastrzeżeń jednak chciałbym zrobić eksperyment. Z racji tej, że czasu na dodatkowe mieszania i próby nie mam zbyt wielu być może ktoś z doświadczeniem mi podpowie czy bliżej &quot;rasowej&quot; grahamki będzie jeżeli zamiast:</p><p></p><p>2,5 szklanki mąki graham</p><p>1 szklanka mąki pszennej chlebowej 720</p><p></p><p>dam </p><p></p><p>2,5 szklanki mąki graham</p><p>0,5 szklanka mąki żytniej razowej, 0,5 pszennej chlebowej</p><p></p><p>a może </p><p></p><p>2,5 szklanki mąki graham</p><p>1 szklanka mąki żytniej razowej</p><p></p><p>czy też może</p><p></p><p>2,5 szklanki mąki graham</p><p>0,5 szklanka graham 1850, 0,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 720</p><p></p><p>a być może</p><p></p><p>2,5 szklanki mąki graham</p><p>1 szklanka mąki graham 1850</p><p></p><p>czy w ostateczności</p><p></p><p>2,5 szklanki mąki graham</p><p>0,5 szklanka mąki graham 1850 + 0,5 szklanka żytniej razowej.</p><p></p><p></p><p>Czy takie małe ilości mąk mogą mieć wpływ na smak, rośnięcie i twardość? Jak widać dużo jest możliwości. Na wpływ rośnięcia czy smaku w zależności od mąki nie znam się a zrobienie tylu próbek zająć mi może sporo czasu dlatego jeżeli znajdzie ktoś chwilę jaki może mieć wpływ każdej z mąk i która proporcja ewentualnie może dać &quot;bliższy&quot; smak grahamki będę wdzięczny.</p><p></p><p>Procesem wznoszenia są w tym przypadku świeże drożdże.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Diamond, post: 1079598, member: 13804"] Strzeliłem bułeczki grahamki. W składzie mącznym jest: 2,5 szklanki mąki graham 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 720 Bułeczki wyszły obiektywnie oceniając bardzo ładnie jednak... Do prawdziwych grahamek właśnie zabrakło mi ciężaru i tej "zbitości'. Te, które otrzymałem były chrupkie (nie jest to wada) i z dziureczkami. Smak rewelacja - wszystko było ok. Żadnych zastrzeżeń jednak chciałbym zrobić eksperyment. Z racji tej, że czasu na dodatkowe mieszania i próby nie mam zbyt wielu być może ktoś z doświadczeniem mi podpowie czy bliżej "rasowej" grahamki będzie jeżeli zamiast: 2,5 szklanki mąki graham 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 720 dam 2,5 szklanki mąki graham 0,5 szklanka mąki żytniej razowej, 0,5 pszennej chlebowej a może 2,5 szklanki mąki graham 1 szklanka mąki żytniej razowej czy też może 2,5 szklanki mąki graham 0,5 szklanka graham 1850, 0,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 720 a być może 2,5 szklanki mąki graham 1 szklanka mąki graham 1850 czy w ostateczności 2,5 szklanki mąki graham 0,5 szklanka mąki graham 1850 + 0,5 szklanka żytniej razowej. Czy takie małe ilości mąk mogą mieć wpływ na smak, rośnięcie i twardość? Jak widać dużo jest możliwości. Na wpływ rośnięcia czy smaku w zależności od mąki nie znam się a zrobienie tylu próbek zająć mi może sporo czasu dlatego jeżeli znajdzie ktoś chwilę jaki może mieć wpływ każdej z mąk i która proporcja ewentualnie może dać "bliższy" smak grahamki będę wdzięczny. Procesem wznoszenia są w tym przypadku świeże drożdże. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
graham + pszenna vs graham + żytnia razowa
Bottom