Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
grahamki MM
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 864327" data-attributes="member: 90"><p>0,5 kg mąki graham ( typ 1850)</p><p>250-300ml ciepłej wody ( lub mleka 0,5%)</p><p>1 łyżeczka drożdży granulowanych ( lub ok 2 dag świeżych)</p><p>1 łyżeczka fruktozy ( jak ktoś nie na MM to cukier)</p><p> odrobina mleka do zaczynu </p><p>1 pełna łyżeczka soli</p><p></p><p>Drożdże rozrobić z mlekiem ( lub wodą), fruktozą ( lub cukrem), niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia.</p><p>Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto ( nie powinno być zbyt twarde, lepiej jak jest luźniejsze ale tak aby dało się z niego uformować bułeczki. </p><p>Ja wyrabiam w maszynie.</p><p>Po wyrobieniu odstawić na ok 45min do 1 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lekko zagnieść, podzielić na kawałki ( mnie z tej porcji wychodzi ok 16 bułek).</p><p> Po uformowaniu bułek ( czy to z nadzieniem czy bez) zostawić je jeszcze na ok 20-30 min do ponownego wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować wodą lub mlekiem, można posypać makiem. Ja piekłam ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem.</p><p></p><p>Bułki z nadzieniem cebulowym:</p><p></p><p>[ATTACH=full]42436[/ATTACH]</p><p></p><p>Podaną wyżej porcję ciasta podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Na każdy placek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę, potem pokroić pod skosem nadając kształt trapezu( tak jak tu <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=18959&view=findpost&p=457349" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=457349</a> ) albo zwinąć w rogaliki lub jak kto chce.</p><p></p><p>Cebulę pokroić w kostkę ( ja na 8 bułek -z 1/2 porcji ciasta, użyłam 2 duże)</p><p>wyłożyć na rozgrzaną patelnię i od razu posolić do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając (posolona cebula szybko puści sok i nie trzeba wówczas dodawać tłuszczu) pod koniec zdjąć przykrywkę aby nadmiar soku odparował. ( można dorzucić jakieś przyprawy, mnie wystarcza sama cebula z solą. Wystudzić.</p><p>[ATTACH=full]42437[/ATTACH]</p><p></p><p>z kiszoną kapustą i pieczarkami:</p><p>[ATTACH=full]42439[/ATTACH]</p><p>Ilość nadzienia wg uznania, ja robiłam na oko, resztę farszu, który nie zmieścił się do bułek zamroziłam</p><p> ok 25 dag kiszonej kapusty obgotować aż będzie w miarę miękka, odcedzić wystudzić.</p><p>Cebulę ( wzięłam 1 dużą) pokroić w kostkę, pieczarki ( ok 25 dag) zetrzeć na grubej tarce lub również pokroić jak kto chce. Cebulę z pieczarkami posolić i poddusić na patelni ( ja bez tłuszczu) aż wyparuje cały płyn, doprawić do smaku pieprzem, ew. jeszcze solą i ew. ulubionymi ziołami ( ja dodałam cząber). Wymieszać z kapustą, którą wcześniej trochę pokroić żeby się potem nie ciągnęła). Dość pikantnym farszem nadziewać bułki ( ja kapuśniaki lubię w w podłużnym kształcie):</p><p>[ATTACH=full]42438[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 864327, member: 90"] 0,5 kg mąki graham ( typ 1850) 250-300ml ciepłej wody ( lub mleka 0,5%) 1 łyżeczka drożdży granulowanych ( lub ok 2 dag świeżych) 1 łyżeczka fruktozy ( jak ktoś nie na MM to cukier) odrobina mleka do zaczynu 1 pełna łyżeczka soli Drożdże rozrobić z mlekiem ( lub wodą), fruktozą ( lub cukrem), niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto ( nie powinno być zbyt twarde, lepiej jak jest luźniejsze ale tak aby dało się z niego uformować bułeczki. Ja wyrabiam w maszynie. Po wyrobieniu odstawić na ok 45min do 1 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lekko zagnieść, podzielić na kawałki ( mnie z tej porcji wychodzi ok 16 bułek). Po uformowaniu bułek ( czy to z nadzieniem czy bez) zostawić je jeszcze na ok 20-30 min do ponownego wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować wodą lub mlekiem, można posypać makiem. Ja piekłam ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Bułki z nadzieniem cebulowym: [ATTACH=full]42436[/ATTACH] Podaną wyżej porcję ciasta podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Na każdy placek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę, potem pokroić pod skosem nadając kształt trapezu( tak jak tu [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=18959&view=findpost&p=457349"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=457349[/URL] ) albo zwinąć w rogaliki lub jak kto chce. Cebulę pokroić w kostkę ( ja na 8 bułek -z 1/2 porcji ciasta, użyłam 2 duże) wyłożyć na rozgrzaną patelnię i od razu posolić do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając (posolona cebula szybko puści sok i nie trzeba wówczas dodawać tłuszczu) pod koniec zdjąć przykrywkę aby nadmiar soku odparował. ( można dorzucić jakieś przyprawy, mnie wystarcza sama cebula z solą. Wystudzić. [ATTACH=full]42437[/ATTACH] z kiszoną kapustą i pieczarkami: [ATTACH=full]42439[/ATTACH] Ilość nadzienia wg uznania, ja robiłam na oko, resztę farszu, który nie zmieścił się do bułek zamroziłam ok 25 dag kiszonej kapusty obgotować aż będzie w miarę miękka, odcedzić wystudzić. Cebulę ( wzięłam 1 dużą) pokroić w kostkę, pieczarki ( ok 25 dag) zetrzeć na grubej tarce lub również pokroić jak kto chce. Cebulę z pieczarkami posolić i poddusić na patelni ( ja bez tłuszczu) aż wyparuje cały płyn, doprawić do smaku pieprzem, ew. jeszcze solą i ew. ulubionymi ziołami ( ja dodałam cząber). Wymieszać z kapustą, którą wcześniej trochę pokroić żeby się potem nie ciągnęła). Dość pikantnym farszem nadziewać bułki ( ja kapuśniaki lubię w w podłużnym kształcie): [ATTACH=full]42438[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
grahamki MM
Bottom