- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
jest we florencji pewna lodziarnia, prowadzona przez sycylijczykow ktora jest slynna z przepysznych lodow i granit. wyprosilam przepis od pracownicy (ktora ze mna studiuje) na granity
. myslalam ze jakies sekretne receptury uzywaja a tak naprawde to klasyczny przepis
zagotowac 1/2l wody z 200g cukru (nastepnym razem dam mniej bo dla mnie za slodko), odstawic do ostygniecia i nastepnie dodac 250ml kawy (ja przygotowalam z moki). zamrazac. w zaleznosci od zamrazalnika chlodzic od 3 do 6 godzin mieszajac od czasu do czasu.
mozna dodac amaretto lub inny likier. ja podalam z bita smietana. niestety wczorajsza noc byla tak ciepla, ze roztopila sie w 10min...
kiedys zrobie zdjecie za dnia
a powtorka juz wkrotce bo jest absolutnie przepyszna!!!

zagotowac 1/2l wody z 200g cukru (nastepnym razem dam mniej bo dla mnie za slodko), odstawic do ostygniecia i nastepnie dodac 250ml kawy (ja przygotowalam z moki). zamrazac. w zaleznosci od zamrazalnika chlodzic od 3 do 6 godzin mieszajac od czasu do czasu.
mozna dodac amaretto lub inny likier. ja podalam z bita smietana. niestety wczorajsza noc byla tak ciepla, ze roztopila sie w 10min...
kiedys zrobie zdjecie za dnia