- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0

filet z łososia ok 500 g
2 łyżki grubej soli
2 łyzki cukru
1 łyzka koperku posiekanego
1 łyżka pieprzu zmielonego (świeżo)
1 łyzka herbaty Darjeeling
1 łyżka wódki
skórka z 1 cytryny
Łososia wymyć i natrzeć meiszanką zrobioną z wyżej wymienionych skladników. Owinąć dobrze ściereczką muślinową (ja mam taką cieniutką, moze być i gaza)
Połozyć w naczyniu i przygneisć czymś ciężkim. Odstawić do lodówki na 48 godzin i co 12 przekręcać
Po dwóch dniach zrobić dwa sosy oliwne
oliwa cytrynowa: oliwę, sok z cytryny i kapary wymieszać
oliwa pomidorowa: na kilku łyżkach oliwy zeszklić pokrojony w cienkie plasterki czosnek (ząbek) i 1 szalotkę. Dodac obranego pomidorka soczystego z wyciętym trzpieniem i pokrojonego na małe kawałki i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Kiedy odparuje przetzrec przez sito i połączyć z oliwą, żeby powstał sosik.
Łososia szybko spłukać pod zimną bieżącą wodą, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sosami, posypać kaparami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: