Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 5 minut
4 porcje
Składniki:
2 duże grejpfruty, najlepiej różowe
2 łyżeczki cointreau (likier pomarańczowy)
1 łyzka brązowego cukru
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Grejpfruty przeciąć w poprzek na pół, z podstawy sciąć cienki plat dla stabilności. Ostrzem noża wykonać głębokie nacięcie wzdłuż błon dzielących miąższ grejpruta na cząstki. Należy przy tym uważać by nie przeciąć grubej zewnętrznej skory.
Odłączyć nożem miąższ od boków i spodu przez nacięcie w miejscu, gdzie styka się z białym miękiszem zewnętrznej skóry.
Dla uzyskania lepszego efektu nalezy przytrzymac nożem cząstki i wyciagnąć błonę przez środek. Trzeba uważać by nie zmienic położenia cząstek.
Odlać nadmiar soku i umieścić owoce w zaroodpornym naczyniu, polac likierem. Rozgrzac grill do wysokiej temperatury, cukier zmieszać z gałka i posypac owoce.
Natychmiast połozyc na grillu i piec aż owoce będa gorące a poierzchnia lekko zbrązowiona. Podawać od razu na ogrzanych talerzach.
Więcej pisania niż roboty.
Czas pieczenia: 5 minut
4 porcje
Składniki:
2 duże grejpfruty, najlepiej różowe
2 łyżeczki cointreau (likier pomarańczowy)
1 łyzka brązowego cukru
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Grejpfruty przeciąć w poprzek na pół, z podstawy sciąć cienki plat dla stabilności. Ostrzem noża wykonać głębokie nacięcie wzdłuż błon dzielących miąższ grejpruta na cząstki. Należy przy tym uważać by nie przeciąć grubej zewnętrznej skory.
Odłączyć nożem miąższ od boków i spodu przez nacięcie w miejscu, gdzie styka się z białym miękiszem zewnętrznej skóry.
Dla uzyskania lepszego efektu nalezy przytrzymac nożem cząstki i wyciagnąć błonę przez środek. Trzeba uważać by nie zmienic położenia cząstek.
Odlać nadmiar soku i umieścić owoce w zaroodpornym naczyniu, polac likierem. Rozgrzac grill do wysokiej temperatury, cukier zmieszać z gałka i posypac owoce.
Natychmiast połozyc na grillu i piec aż owoce będa gorące a poierzchnia lekko zbrązowiona. Podawać od razu na ogrzanych talerzach.
Więcej pisania niż roboty.