- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Grillowany indyk z gruszką i serem pleśniowym
500 g filetu z indyka
100 g niebieskiego pleśniowego sera
2 ząbki czosnku
ok 100 ml oliwy z oliwki
3 gruszki
70 ml sosu sojowego
1 większa papryczka chili
tymianek
sól i pieprz
Grill z przykrywką
1. Gruszki kroimy w poprzek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy 1/3 posiekanej z pestkami paryczki, kilka oskubanych gałązek tymianku, 40 ml sosu sojowego, 30 ml oliwki. Mieszamy.
2. Mięso kroimy w grube (1,5 - 2 cm) plastry. Pozostałą chili wraz z pestkami drobno siekamy. Do niej dodajemy posiekany czosnek, tymianek, pozostałą oliwę i sos sojowy. Wszystko marynujemy ok 20 minut.
3. Palenisko dzielimy na dwie części. Pod jedną połową jest żar.
4. Wykładamy gruszki ( łączny czas grillowania ok 15 minut). Po 5 minutach przekładamy na strefę bez ognia. Przykrywamy przykrywką.
5. Wykładamy mięso. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony (łączny czas grillowania ok 10 minut) i odkładamy na strefę bez ognia. Przykrywamy przykrywką.
6. Na 1 minutę przed końcem mięso obkładamy kawałeczkami sera.
ps 1. Starajmy się by mięso w środku było soczyste.

500 g filetu z indyka
100 g niebieskiego pleśniowego sera
2 ząbki czosnku
ok 100 ml oliwy z oliwki
3 gruszki
70 ml sosu sojowego
1 większa papryczka chili
tymianek
sól i pieprz
Grill z przykrywką
1. Gruszki kroimy w poprzek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy 1/3 posiekanej z pestkami paryczki, kilka oskubanych gałązek tymianku, 40 ml sosu sojowego, 30 ml oliwki. Mieszamy.
2. Mięso kroimy w grube (1,5 - 2 cm) plastry. Pozostałą chili wraz z pestkami drobno siekamy. Do niej dodajemy posiekany czosnek, tymianek, pozostałą oliwę i sos sojowy. Wszystko marynujemy ok 20 minut.
3. Palenisko dzielimy na dwie części. Pod jedną połową jest żar.
4. Wykładamy gruszki ( łączny czas grillowania ok 15 minut). Po 5 minutach przekładamy na strefę bez ognia. Przykrywamy przykrywką.
5. Wykładamy mięso. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony (łączny czas grillowania ok 10 minut) i odkładamy na strefę bez ognia. Przykrywamy przykrywką.
6. Na 1 minutę przed końcem mięso obkładamy kawałeczkami sera.
ps 1. Starajmy się by mięso w środku było soczyste.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: