grissini po polsku

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
1/3 opakowania świeżych drożdży ( lub mala paczuszka suszonych)
2/3 kubka cieplej wody1 kubek mąki żytniej żurkowej
1 1/2 kubka maki pszennej
1 kubek kaszy manny
garść kaszy jęczmiennej
1.5 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy

wszystkie składniki razem wymieszać w malakserze i pozwolić ciastu wyrosnąć przynajmniej 25 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na około 30 części - ja to robię formując wałek i dzielę go na pół, potem połówki na pół, potem połówki połówek na pół itd
icon_smile.gif

Każdy kawałeczek ciasta formować w wałeczek średnicy kciuka. Jeśli się klei do rąk, to podsypywać mąką. Im cieńszy wałeczek tym smaczniejszy. Posmarować mlekiem.
Po utworzeniu wszystkich wałeczków dać im odpocząć 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku 200 st. C przez 15 minut.

Świetne do wszelkich surówek, sałatek, sosów.
Przepis ten można wzbogacać dowolnie o zioła, ziarna czy inn dodatki albo zamiast części wody dodać koncentrat pomidorowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy