- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
1/3 opakowania świeżych drożdży ( lub mala paczuszka suszonych)
2/3 kubka cieplej wody1 kubek mąki żytniej żurkowej
1 1/2 kubka maki pszennej
1 kubek kaszy manny
garść kaszy jęczmiennej
1.5 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy
wszystkie składniki razem wymieszać w malakserze i pozwolić ciastu wyrosnąć przynajmniej 25 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na około 30 części - ja to robię formując wałek i dzielę go na pół, potem połówki na pół, potem połówki połówek na pół itd
Każdy kawałeczek ciasta formować w wałeczek średnicy kciuka. Jeśli się klei do rąk, to podsypywać mąką. Im cieńszy wałeczek tym smaczniejszy. Posmarować mlekiem.
Po utworzeniu wszystkich wałeczków dać im odpocząć 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku 200 st. C przez 15 minut.
Świetne do wszelkich surówek, sałatek, sosów.
Przepis ten można wzbogacać dowolnie o zioła, ziarna czy inn dodatki albo zamiast części wody dodać koncentrat pomidorowy.
2/3 kubka cieplej wody1 kubek mąki żytniej żurkowej
1 1/2 kubka maki pszennej
1 kubek kaszy manny
garść kaszy jęczmiennej
1.5 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy
wszystkie składniki razem wymieszać w malakserze i pozwolić ciastu wyrosnąć przynajmniej 25 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na około 30 części - ja to robię formując wałek i dzielę go na pół, potem połówki na pół, potem połówki połówek na pół itd

Każdy kawałeczek ciasta formować w wałeczek średnicy kciuka. Jeśli się klei do rąk, to podsypywać mąką. Im cieńszy wałeczek tym smaczniejszy. Posmarować mlekiem.
Po utworzeniu wszystkich wałeczków dać im odpocząć 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku 200 st. C przez 15 minut.
Świetne do wszelkich surówek, sałatek, sosów.
Przepis ten można wzbogacać dowolnie o zioła, ziarna czy inn dodatki albo zamiast części wody dodać koncentrat pomidorowy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: