Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia dla oszczędnych" z Gazety Wyborczej.
Składniki:
◘ 1 litr wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
◘ kawałek jasnej części pora
◘ 2 ziemniaki (ja dałam 3 bo ja ziemniaczara jestem
)
◘ 1 mała puszka groszku (dałam mrożony, około 300 g)
◘ 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
◘ 2/3 szklanki śmietany 22% (ja dałam 18% z kartonika do zup i sosów)
◘ 2 żółtka
◘ 1 łyżka posikanego koperku
◘ cukier
◘ pieprz
◘ sól
Do wrzącego wywaru wkładamy pora (ja pokroiłam w grubą kostkę) oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy odcedzony groszek i przecier. Zupę zagotować, dodajemy koperek, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Po czym przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zaciągamy żółtkami najpierw wymieszanymi ze śmietaną, a potem z niewielką ilością gorącej zupy.
Rozlewamy do bulionówek lub talerzy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z ugotowanymi małymi kulkami wyciętymi z ziemniaków.
Składniki:
◘ 1 litr wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
◘ kawałek jasnej części pora
◘ 2 ziemniaki (ja dałam 3 bo ja ziemniaczara jestem

◘ 1 mała puszka groszku (dałam mrożony, około 300 g)
◘ 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
◘ 2/3 szklanki śmietany 22% (ja dałam 18% z kartonika do zup i sosów)
◘ 2 żółtka
◘ 1 łyżka posikanego koperku
◘ cukier
◘ pieprz
◘ sól
Do wrzącego wywaru wkładamy pora (ja pokroiłam w grubą kostkę) oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy odcedzony groszek i przecier. Zupę zagotować, dodajemy koperek, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Po czym przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zaciągamy żółtkami najpierw wymieszanymi ze śmietaną, a potem z niewielką ilością gorącej zupy.
Rozlewamy do bulionówek lub talerzy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z ugotowanymi małymi kulkami wyciętymi z ziemniaków.