Grochówka "solferino"

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia dla oszczędnych" z Gazety Wyborczej.

Składniki:
◘ 1 litr wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
◘ kawałek jasnej części pora
◘ 2 ziemniaki (ja dałam 3 bo ja ziemniaczara jestem
icon_mrgreen.gif
)
◘ 1 mała puszka groszku (dałam mrożony, około 300 g)
◘ 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
◘ 2/3 szklanki śmietany 22% (ja dałam 18% z kartonika do zup i sosów)
◘ 2 żółtka
◘ 1 łyżka posikanego koperku
◘ cukier
◘ pieprz
◘ sól

Do wrzącego wywaru wkładamy pora (ja pokroiłam w grubą kostkę) oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy odcedzony groszek i przecier. Zupę zagotować, dodajemy koperek, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Po czym przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zaciągamy żółtkami najpierw wymieszanymi ze śmietaną, a potem z niewielką ilością gorącej zupy.
Rozlewamy do bulionówek lub talerzy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z ugotowanymi małymi kulkami wyciętymi z ziemniaków.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy