grochówka vel fasolowa

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
składniki
1/2 kg grochu- fasoli Jaś moczonej, albo inszego grochu. Groch to groch:)
30 gkd boczku wędzonego
3 średnie ziemniaki
pieprz
sól
wywar z mięsa albo kawałek wędzonych żeberek
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
majeranek co najmniej łyżeczka
sposób przygotowania
fasolę przepłukana gotuję w wywarze z mięsa, albo z żeberkami. Boczek kroje w kostkę i podsmażam, dodaje drobniutko posiekana cebule i zmiażdżony czosnek, pieprz i dodaje całość do fasoli.
Solę, dodaję majeranek
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy.
ziemniaki kroje w kostkę i dodaje do zupy.
Teraz wszystko sie gotuję dłuższą chwile aż groch zacznie się rozsypywać.
No i na koniec opcjonalnie, albo miksuję ..albo nie to zależy dla kogo..Sa fani grochu w całości sa tacy co wolą mieć zmiksowany:)tak czy siak smacznego


pycha z grzankami albo z pajdą świeżego chleba
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
smaczna, polecam
icon_smile.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zciąga sie taka zupę zasmazka?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Ja nie zaciągam. Dodaję jeszcze pod koniec gotowania drobno posiekaną i mocno zrumienioną (no taką wręcz przypaloną) cebulkę. Warto spróbować.
 

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
Pyszna zupka! Dziś będę robić ponownie
icon_smile.gif