składniki
1/2 kg grochu- fasoli Jaś moczonej, albo inszego grochu. Groch to groch
30 gkd boczku wędzonego
3 średnie ziemniaki
pieprz
sól
wywar z mięsa albo kawałek wędzonych żeberek
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
majeranek co najmniej łyżeczka
sposób przygotowania
fasolę przepłukana gotuję w wywarze z mięsa, albo z żeberkami. Boczek kroje w kostkę i podsmażam, dodaje drobniutko posiekana cebule i zmiażdżony czosnek, pieprz i dodaje całość do fasoli.
Solę, dodaję majeranek
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy.
ziemniaki kroje w kostkę i dodaje do zupy.
Teraz wszystko sie gotuję dłuższą chwile aż groch zacznie się rozsypywać.
No i na koniec opcjonalnie, albo miksuję ..albo nie to zależy dla kogo..Sa fani grochu w całości sa tacy co wolą mieć zmiksowany
tak czy siak smacznego
pycha z grzankami albo z pajdą świeżego chleba
1/2 kg grochu- fasoli Jaś moczonej, albo inszego grochu. Groch to groch
30 gkd boczku wędzonego
3 średnie ziemniaki
pieprz
sól
wywar z mięsa albo kawałek wędzonych żeberek
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
majeranek co najmniej łyżeczka
sposób przygotowania
fasolę przepłukana gotuję w wywarze z mięsa, albo z żeberkami. Boczek kroje w kostkę i podsmażam, dodaje drobniutko posiekana cebule i zmiażdżony czosnek, pieprz i dodaje całość do fasoli.
Solę, dodaję majeranek
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy.
ziemniaki kroje w kostkę i dodaje do zupy.
Teraz wszystko sie gotuję dłuższą chwile aż groch zacznie się rozsypywać.
No i na koniec opcjonalnie, albo miksuję ..albo nie to zależy dla kogo..Sa fani grochu w całości sa tacy co wolą mieć zmiksowany
pycha z grzankami albo z pajdą świeżego chleba