- Sty 3, 2009
- 27,961
- 2,299
- 113
Nieco zmieniony przepis Jamiego O. z książki "Gotuj z Oliverem":
Składniki na jedną porcję:
3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
5-7 plastrów wędzonego boczku (jakieś 70 g)
sok z ok. 1/3 cytryny
pieprz
ew. sól
Wykonanie: groszek ugotować w nieosolonej wodzie (raz posoliłam i wyszło znacznie gorsze), a w międzyczasie boczek usmażyć na chrupko. Patelnię z boczkiem zdjąć z gazu, wrzucić osączony (może być niezbyt dokładnie) groszek, wymieszać, dodać sok z cytryny i pieprz, ewentualnie posolić.
Uwagi: Jamie smaży boczek na oliwie, dla mnie to nadmiar szczęścia. Dodaje też na koniec masło, a boczkiem groszek posypuje zamiast mieszać razem. Mnie bardziej pasuje ta uproszczona wersja.
Dla mnie to jest samodzielne danie, ale może oczywiście służyć jako dodatek.
Składniki na jedną porcję:
3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
5-7 plastrów wędzonego boczku (jakieś 70 g)
sok z ok. 1/3 cytryny
pieprz
ew. sól
Wykonanie: groszek ugotować w nieosolonej wodzie (raz posoliłam i wyszło znacznie gorsze), a w międzyczasie boczek usmażyć na chrupko. Patelnię z boczkiem zdjąć z gazu, wrzucić osączony (może być niezbyt dokładnie) groszek, wymieszać, dodać sok z cytryny i pieprz, ewentualnie posolić.
Uwagi: Jamie smaży boczek na oliwie, dla mnie to nadmiar szczęścia. Dodaje też na koniec masło, a boczkiem groszek posypuje zamiast mieszać razem. Mnie bardziej pasuje ta uproszczona wersja.
Dla mnie to jest samodzielne danie, ale może oczywiście służyć jako dodatek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: