Gruszki do mięsa

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Gruszki do mięsa

-1,5 kg gruszek (twarde, w całości i obrane tak, żeby ogonek został)
- 1 kg cukru
- 3 szkl. wody
- 1/2 szkl. czerwonego wina
- kawałek imbiru (ok. 3 cm, pokrojony w plastry, namoczony przez noc w zimnej wodzie)

Zagotować: wodę, cukier, wino na syrop, odszumować (znaczy pianę zbierać, która w trakcie robienia się syropu powstaje). Włożyć do niego imbir i gruszki. Gotować na małym ogniu 1,5 godz. Gruszki odcedzić, włożyć do słoików. Syrop gotować dalej, do zgęstnienia (dalsze pół godziny). Owoce zalać gorącym syropem. Na wierzchu - układać krążki wycięte z pergaminu, nasączone spirytusem. Słoiki zakręcać.

Pychotka