Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Gruszki w cieście naleśnikowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 936314" data-attributes="member: 422"><p>Przepis pochodzi z książki 'Cookery Around the World: France - The East' autorstwa Amandine Ditta Biegi. Potrawa z Owerni. IMO przebój i będę się tą potrawą chwalić przed gośćmi.</p><p></p><p>2 jaja</p><p>50 g cukru</p><p>3 łyżki mąki</p><p>1/4 litra mleka</p><p>3 łyżki brandy gruszkowego (oczywiście nie miałam, użyłam wódki figowej)</p><p>3 dojrzałe gruszki</p><p>sól</p><p>łyżka cukru wymieszana z łyżką cynamonu do posypania</p><p></p><p>- ubić jajka z cukrem i odrobiną soli</p><p>- wmieszać po trochu mąkę, mleko i brandy,</p><p>- umyte, pokrojone w ćwiartki gruszki z usuniętymi gniazdami nasiennymi ułożyć w nasmarowanej masłem formie, zalać ciastem, </p><p>- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około pół godziny,</p><p>- po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem z cynamonem.</p><p></p><p>Zrobiłam błąd, bo ciasto wyszło mocno płynne, więc podwoiłam ilość mąki. Ciasto zrobiło się nieco za twarde, nie jakoś mocno, bardzo dobre było, jednak bez dodatkowej mąki byłoby delikatniejsze.</p><p></p><p>[ATTACH=full]48775[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]48776[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 936314, member: 422"] Przepis pochodzi z książki 'Cookery Around the World: France - The East' autorstwa Amandine Ditta Biegi. Potrawa z Owerni. IMO przebój i będę się tą potrawą chwalić przed gośćmi. 2 jaja 50 g cukru 3 łyżki mąki 1/4 litra mleka 3 łyżki brandy gruszkowego (oczywiście nie miałam, użyłam wódki figowej) 3 dojrzałe gruszki sól łyżka cukru wymieszana z łyżką cynamonu do posypania - ubić jajka z cukrem i odrobiną soli - wmieszać po trochu mąkę, mleko i brandy, - umyte, pokrojone w ćwiartki gruszki z usuniętymi gniazdami nasiennymi ułożyć w nasmarowanej masłem formie, zalać ciastem, - wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około pół godziny, - po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem z cynamonem. Zrobiłam błąd, bo ciasto wyszło mocno płynne, więc podwoiłam ilość mąki. Ciasto zrobiło się nieco za twarde, nie jakoś mocno, bardzo dobre było, jednak bez dodatkowej mąki byłoby delikatniejsze. [ATTACH=full]48775[/ATTACH] [ATTACH=full]48776[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Gruszki w cieście naleśnikowym
Top
Bottom