Gruszki w cieście nalesnikowym

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,844
4
38
Przepis pochodzi z książki 'Cookery Around the World: France - The East' autorstwa Amandine Ditta Biegi. Potrawa z Owerni. IMO przebój i będę się tą potrawą chwalić przed gośćmi
icon_mrgreen.gif


2 jaja
50 g cukru
3 łyżki mąki
1/4 litra mleka
3 łyżki brandy gruszkowego (oczywiście nie miałam, użyłam wódki figowej)
3 dojrzałe gruszki
sól
łyżka cukru wymieszana z łyżką cynamonu do posypania

- ubić jajka z cukrem i odrobiną soli
- wmieszać po trochu mąkę, mleko i brandy,
- umyte, pokrojone w ćwiartki gruszki z usuniętymi gniazdami nasiennymi ułożyć w nasmarowanej masłem formie, zalać ciastem,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około pół godziny,
- po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem z cynamonem.

Zrobiłam błąd, bo ciasto wyszło mocno płynne, więc podwoiłam ilość mąki. Ciasto zrobiło się nieco za twarde, nie jakoś mocno, bardzo dobre było, jednak bez dodatkowej mąki byłoby delikatniejsze.

grychy2.jpg

gruchy3.jpg
 

Załączniki

  • grychy2.jpg
    grychy2.jpg
    67.9 KB · Wyświetleń: 0
  • gruchy3.jpg
    gruchy3.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Brzmi pysznie.
lecker.gif
Kawo, a w jak dużej formie piekłaś? Zdaje mi się, że widzę tartową.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,844
4
38
Ponieważ nie mam klasycznej formy tartowej, podzieliłam na dwie porcje: mniejszą okrągłą o średnicy około 16 cm i drugą owalną do zapiekanek, też niedużą. Ta, którą widzisz, to jest właśnie owalna.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Myslę, że tartowa fi 28 bedzie ok. Dzięki.
Podpytuję, bo mam trochę gruszek i za dzień-dwa będą miekkie.
icon_smile.gif
 

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,023
29
48
Gruszki w cieście naleśnikowym na deser - są pyyyyszne
lecker.gif

A do tego proste i szybkie do zrobienia. Będę na pewno powtarzała, jak tylko gruszki nabędę.
Ciasto początkowo było bardzo rzadkie, więc dodałam o 1 łyżkę mąki więcej niż w przepisie i ciasto wyszło, moim zdaniem, w sam raz - miękkie i delikatne. Nie żałowałam masła do posmarowania formy, więc przypieczone brzegi są mają maślany smak.
Dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

Załączniki

  • gruszki_w_nale_nikowym1.jpg
    gruszki_w_nale_nikowym1.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 0
  • gruszki_w_nale_nikowym3.jpg
    gruszki_w_nale_nikowym3.jpg
    66.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
rozważałam wykorzystanie tego przepisu, bo miałam do wykorzystania parę gruszek...
jak następnym razem odpalę piekarnik, to pewnie coś wyczaruję
icon_smile.gif

szczególnie po ujrzeniu tak pięknych, smakowitych zdjęć.
lecker.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,844
4
38
To, tylko do gruszek dołożyłam jeszcze brzoskwinie. Cieszę się, ze smakowało. I faktycznie słodkie niemiłosiernie
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
ja tez chce!
moze byc tortownica? Forme do tarty moge miec za duza poza tym one dno maja beznadziejne. Z plynnym ciastem na pewno sie nie uda
icon_lol.gif

Jak ze smarowaniem? Ty nie smarowalas? A jesli tak, czy mozna oliwa?

ps
czemu piszesz '3 dojrzałych gruszek'? Nie chodzi chyba o 3 kilo?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,677
78
48
Dzięki za wykopanie. Mam na to ochotę. Będzie w niedzielę na sniadanie.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
yrsa @ 1 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1174371To się je na ciepło, czy na zimno, czy tak i tak? Chcę takie.
Jadłam na ciepło, ale jestem dziwna i czuję, że na zimno będzie obłędne, koniecznie z brzoskwiniami/nektarynami, pewnie wezmę te drugie bo mi zęby cierpną od włochatej skórki
icon_lol.gif
.

Marg @ 2 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1174718Dzięki za wykopanie. Mam na to ochotę. Będzie w niedzielę na sniadanie.
Nie ma za co i na zdrowie
icon_smile.gif
.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,844
4
38
Iza, ale myślisz, że będzie ok? Bo naleśniki na zimno takie ciężkie są. A to jest ciasto naleśnikowe przecież.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
To wlasciwie kwestia gustu - flognarde jak i clafoutis mozna jadac na cieplo lub na zimno, co kto lubi ;)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0