GRUSZKI W RUMIE
Składniki na 6 porcji
• 6 gruszek
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• POLEWA:
• 8 łyżek rumu
• 1 tabliczka mlecznej czekolady
• 5 dkg masła
Etapy przygotowania
1. Gruszki umyć, nie obierać, od spodu wydrążyć gniazda nasienne.
2. Całe gruszki skropić starannie sokiem z cytryny i od wewnątrz natrzeć cukrem waniliowym.
3. Każdą gruszkę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 50 minut.
4. Przygotowujemy polewę: czekoladę trzemy na tartce.
5. Roztapiamy masło, wsypujemy startą czekoladę - mieszamy na gładką masę. Przestudzamy i wówczas dolewamy rum - ponownie mieszamy.
6. Gdy gruszki się upieką schładzamy je...
7. a następnie polewamy je rumowo-czekoladową polewą. W ten sam sposób można przyrządzać je również na grillu.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Składniki na 6 porcji
• 6 gruszek
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• POLEWA:
• 8 łyżek rumu
• 1 tabliczka mlecznej czekolady
• 5 dkg masła
Etapy przygotowania
1. Gruszki umyć, nie obierać, od spodu wydrążyć gniazda nasienne.
2. Całe gruszki skropić starannie sokiem z cytryny i od wewnątrz natrzeć cukrem waniliowym.
3. Każdą gruszkę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 50 minut.
4. Przygotowujemy polewę: czekoladę trzemy na tartce.
5. Roztapiamy masło, wsypujemy startą czekoladę - mieszamy na gładką masę. Przestudzamy i wówczas dolewamy rum - ponownie mieszamy.
6. Gdy gruszki się upieką schładzamy je...
7. a następnie polewamy je rumowo-czekoladową polewą. W ten sam sposób można przyrządzać je również na grillu.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!