Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki w zalewie miodowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Anusiaczek" data-source="post: 296" data-attributes="member: 37"><p>1 kg twardych gruszek (np klapsa) średniej wielkości</p><p>1/2 łyżki soku z cytryny</p><p>3/4 szklanki miodu (nie moze być spadziowy)</p><p>szklanka cukru</p><p>szklanka octu winnego</p><p>1/2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)</p><p>po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i goździków</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>szczypta imbiru</p><p></p><p>1. Gruszki umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, wlać tyle wody, by ledwie przykryła owoce, dodać sok z cytryny, gotować 5 minut, gruszki osączyć.</p><p>2. Ocet, miód i cukier podgrzewać w rondelku mieszając do rozpuszczenia i połączenia skladników. Dodać przyprawy, zagotować.</p><p>3. W słoikach ułożyć gruszki, zalać gorącą zalewą,, szczelnie zamknąć, wystudzić.</p><p>4. Pasteryzować 10 minut, wyjąć ostudzić.</p><p></p><p>Powinny wyjść z tego 2 słoiki litrowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Anusiaczek, post: 296, member: 37"] 1 kg twardych gruszek (np klapsa) średniej wielkości 1/2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki miodu (nie moze być spadziowy) szklanka cukru szklanka octu winnego 1/2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie) po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i goździków 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 1. Gruszki umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, wlać tyle wody, by ledwie przykryła owoce, dodać sok z cytryny, gotować 5 minut, gruszki osączyć. 2. Ocet, miód i cukier podgrzewać w rondelku mieszając do rozpuszczenia i połączenia skladników. Dodać przyprawy, zagotować. 3. W słoikach ułożyć gruszki, zalać gorącą zalewą,, szczelnie zamknąć, wystudzić. 4. Pasteryzować 10 minut, wyjąć ostudzić. Powinny wyjść z tego 2 słoiki litrowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Gruszki w zalewie miodowej
Top
Bottom