Gruszki w zalewie miodowej

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
1 kg twardych gruszek (np klapsa) średniej wielkości
1/2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki miodu (nie moze być spadziowy)
szklanka cukru
szklanka octu winnego
1/2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)
po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru

1. Gruszki umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, wlać tyle wody, by ledwie przykryła owoce, dodać sok z cytryny, gotować 5 minut, gruszki osączyć.
2. Ocet, miód i cukier podgrzewać w rondelku mieszając do rozpuszczenia i połączenia skladników. Dodać przyprawy, zagotować.
3. W słoikach ułożyć gruszki, zalać gorącą zalewą,, szczelnie zamknąć, wystudzić.
4. Pasteryzować 10 minut, wyjąć ostudzić.

Powinny wyjść z tego 2 słoiki litrowe.
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
ja to bym sobie wielka galke lodow waniliowych zjadla z taka gruszka.... mmmmmmm...... i jeszcze platki migdalowe na to bym sypnela......
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
jesus... nie doczytalam ze w occie :oops:
no to raczej do mieska
icon_smile.gif
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Generalnie te gruszki są do pieczonych mięs i drobiu :mrgreen:
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
0
Anusiaczku, mamie przepis bardzo sie spodobal, mam nadzieje, ze gruchy juz w sloikach i ze doczekaja mojej wizyty.
Dzieki
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
Zrobiłam z miodem akacjowym. Zapowiadają się bardzo smacznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: