- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
- wegański
2 kg twardych gruszek, obranych, pokrojonych na ćwiartki (na etapie oczyszczania gruszki wrzucam do miski wodą i kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały)
Zalewa:
1/2 kg cukru
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1/8 łyżeczki soli
1/2 laski cynamonu
1-2 goździki
Najpierw gotuję wszystko poza octem aż do rozpuszczenia cukru, dodaję ocet, zagotowuję, wrzucam pokrojone na gruszki. Chwilę gotuję, w zasadzie do momentu aż zalewa znowu zawrze, bo nie lubię miękkich gruszek.
Przekładam do słoików, zalewam gorącą zalewą (cynamon i goździki wyrzucam), pasteryzuję w piekarniku.
Ostatnim razem zalewy wystarczyło mi na niemal 3 kg gruszek, wszystko zależy od wielkości słoików i tego jak ciasno upychamy gruszki.

Zalewa:
1/2 kg cukru
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1/8 łyżeczki soli
1/2 laski cynamonu
1-2 goździki
Najpierw gotuję wszystko poza octem aż do rozpuszczenia cukru, dodaję ocet, zagotowuję, wrzucam pokrojone na gruszki. Chwilę gotuję, w zasadzie do momentu aż zalewa znowu zawrze, bo nie lubię miękkich gruszek.
Przekładam do słoików, zalewam gorącą zalewą (cynamon i goździki wyrzucam), pasteryzuję w piekarniku.
Ostatnim razem zalewy wystarczyło mi na niemal 3 kg gruszek, wszystko zależy od wielkości słoików i tego jak ciasno upychamy gruszki.

Ostatnia edycja: