Gruszki w zalewie octowej

Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
  2. wegański
2 kg twardych gruszek, obranych, pokrojonych na ćwiartki (na etapie oczyszczania gruszki wrzucam do miski wodą i kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały)

Zalewa:

1/2 kg cukru
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1/8 łyżeczki soli
1/2 laski cynamonu
1-2 goździki

Najpierw gotuję wszystko poza octem aż do rozpuszczenia cukru, dodaję ocet, zagotowuję, wrzucam pokrojone na gruszki. Chwilę gotuję, w zasadzie do momentu aż zalewa znowu zawrze, bo nie lubię miękkich gruszek.
Przekładam do słoików, zalewam gorącą zalewą (cynamon i goździki wyrzucam), pasteryzuję w piekarniku.

Ostatnim razem zalewy wystarczyło mi na niemal 3 kg gruszek, wszystko zależy od wielkości słoików i tego jak ciasno upychamy gruszki.
IMG_20240922_125341841.jpg

Ostatnia edycja:
  • Love
  • Like
Reakcje: Margot i hazo

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,368
3,099
113
Uwielbiam gruszki w zalewie octowej. Robię bardzo podobnie tylko bez cynamonu. W tym roku nie robiłam bo jeszcze mam zapas.
Dobrze, że jest tu przepis.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Róbcie dziewczyny te gruszki, są rewelacyjne. Jadłam je u yrsy w ubiegłym roku i tak mi smakowały, że zrobiłam dwie porcje na zimę, a potem wyżerałam prosto ze słoika. Dziś miałam prosić, żeby wpisała tu przepis, bo mi się karteluszek zapodział, a koszyk gruszek czeka, no i proszę, jest!! :)

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
U mnie gruszki w occie są też od zawsze obowiązkowe. Robię z podobnego przepisu z dodatkiem niewielkiej ilości kurkumy.
I też, tak jak Joanna, często wyjadam ze słoika a nie jako dodatek do czegoś. Tak samo wyjadam śliwki w winie.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Ja te gruszki zjadam na kanapkach z serem pleśniowym (rokpol itp.). Przepis mam od babci.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy