Grzebyki lub rogaliki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
grz7.JPG

Składniki:

* 700 g mąki
* 40 - 50 g drożdży
* 250 ml gęstej śmietany (18%)
* 3 żółtka
* 200 g margaryny
* 100 g smalcu
* 1,5 - 2 łyżki cukru
* szczypta soli

* woreczki śniadaniowe do wyrastania ciasta

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i znów dokładnie wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać margarynę i smalec , i wszystko razem posiekać na "kaszę". Dodać śmietanę i żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Szybko (aby tłuszcz nam się nie zaczął rozpuszczać) zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 (można i na mniej) porcje, które wkładamy do 4 woreczków śniadaniowych. Staramy się wygnieść powietrze z woreczka, który zawiązujemy następnie na samym brzegu i wkładamy woreczki do lodówki na około 2 godziny. Ciasto w woreczkach będzie popękane a same woreczki zrobią się nadmuchane.
Ciasto możemy wyjąć teraz już na blat, rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) i zacząć robić rogaliki , grzebyki lub inne jeszcze formy.
Przy wałkowaniu i formowaniu, staramy się jak najmniej podsypywać mąką (ciasto raczej się nie klei)
Ja nadziewałam swoje masą makową.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (w termoobiegu ustawiłam 175 stopni).
Pieczemy ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Wierzchu rogalików niczym nie smarujemy przed pieczeniem, bo ciasto i tak wychodzi nam z wierzchu chrupiące

grz1.JPG

grz3.JPG

Załączniki

• grz1.JPG
    grz1.JPG
    87.8 KB · Wyświetleń: 5
  • grz3.JPG
    grz3.JPG
    82.9 KB · Wyświetleń: 5
  • grz7.JPG
    grz7.JPG
    80.4 KB · Wyświetleń: 6

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
bardzo apetyczne
lecker.gif

O co chodzi z wyrastaniem ciasta w woreczkach? Czy wtedy inne jest ciasto niż to, które wyrasta w misce tylko przykryte folią?

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
Dzięki Krysiu za wpisanie przepisu , ciekawy i taki innny wypróbuje już wkrótce myśle że wyjda mi równiez takie wspaniałości jak Twoje ).

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
duende @ 17 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933648O co chodzi z wyrastaniem ciasta w woreczkach? Czy wtedy inne jest ciasto niż to, które wyrasta w misce tylko przykryte folią?
ono wyrasta w lodówce. Podzielone na mniejsze części, jest wygodniejsze do przygotowywania. Jedną kulkę wyjmuję, gdy reszta dalej sobie rośnie w lodówce, a w woreczkach nie obsycha mi. To jest podobna zasada jak przy "topionym" drożdżowym.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy