Potrzebne będą:
garść suszonych grzybów
mała, czerwona papryka
włoszczyzna bez pora
zielona piertuszka
sól, pieprz
łyżeczka masła
śmietana
1. Grzyby moczę ok 15-20 minut w letniej, przegotowanej wodzie.
2. W tym czasie w garnku gotuje się włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka (korzen i pokrojona natka - to ona częściowo nada zupie ton).
3. Do gotującej się wody wrzucam odsączone grzyby i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Do smaku solę i daję świeżo mielony pieprz, łyżeczkę masła. Gotuję do miękkości grzybów.
4. W etapie końcowym wywalam włoszczyznę i zabielam zupkę śmietaną (jesli lubimy gęstsze konsystencje zup to śmietana będzie wymieszana z łyżeczką mąki).
5. Podaję w małych miseczkach, bez dodatku makaronu.
Cały urok tej zupy tkwi w czerwonej papryce. Swietnie (bo kolorowo) wygląda podana właśnie w małych miseczkach, które tak na prawdę nie są mniejsze (pojemnościowo) od zwykłych talerzy
garść suszonych grzybów
mała, czerwona papryka
włoszczyzna bez pora
zielona piertuszka
sól, pieprz
łyżeczka masła
śmietana
1. Grzyby moczę ok 15-20 minut w letniej, przegotowanej wodzie.
2. W tym czasie w garnku gotuje się włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka (korzen i pokrojona natka - to ona częściowo nada zupie ton).
3. Do gotującej się wody wrzucam odsączone grzyby i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Do smaku solę i daję świeżo mielony pieprz, łyżeczkę masła. Gotuję do miękkości grzybów.
4. W etapie końcowym wywalam włoszczyznę i zabielam zupkę śmietaną (jesli lubimy gęstsze konsystencje zup to śmietana będzie wymieszana z łyżeczką mąki).
5. Podaję w małych miseczkach, bez dodatku makaronu.
Cały urok tej zupy tkwi w czerwonej papryce. Swietnie (bo kolorowo) wygląda podana właśnie w małych miseczkach, które tak na prawdę nie są mniejsze (pojemnościowo) od zwykłych talerzy

Ostatnią edycję dokonał moderator: