Grzybowa

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Potrzebne będą:

garść suszonych grzybów
mała, czerwona papryka
włoszczyzna bez pora
zielona piertuszka
sól, pieprz
łyżeczka masła
śmietana

1. Grzyby moczę ok 15-20 minut w letniej, przegotowanej wodzie.

2. W tym czasie w garnku gotuje się włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka (korzen i pokrojona natka - to ona częściowo nada zupie ton).

3. Do gotującej się wody wrzucam odsączone grzyby i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Do smaku solę i daję świeżo mielony pieprz, łyżeczkę masła. Gotuję do miękkości grzybów.

4. W etapie końcowym wywalam włoszczyznę i zabielam zupkę śmietaną (jesli lubimy gęstsze konsystencje zup to śmietana będzie wymieszana z łyżeczką mąki).

5. Podaję w małych miseczkach, bez dodatku makaronu.

Cały urok tej zupy tkwi w czerwonej papryce. Swietnie (bo kolorowo) wygląda podana właśnie w małych miseczkach, które tak na prawdę nie są mniejsze (pojemnościowo) od zwykłych talerzy
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
popelnilam - ichoc sie przyznam z obawa wrzucalam ta papryke - to tak mi smakuje, ze ja chyba sama zjem i nikomu nie dam o!

pycha!!!!!!!!!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Oooo
icon_eek.gif
Pierwszy raz widzę grzybową z papryką. Muszę koniecznie spróbować, bo to moja ulubienica świąteczna!

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Nie wiem, czy powinnam tutaj wpisywac komantarz ze zdjeciem, bo zupe zupelnie inaczej zrobilam,
ale dorzucilam czerwona papryke, wedlug Twojego pomyslu /przepisu i musze powiedziec, ze wyszlo bajecznie pyszne!
Tak pyszne, ze Maz wcial 3 talerze
icon_eek.gif
( normalnie jada 2
icon_mrgreen.gif
)
Mi rowniez bardzo smakowalo i powiem tylko tyle, ze zupe grzybowa bede juz zawsze robic z dodatkiem papryki
icon_biggrin.gif

Bardzo dziekuje, Arabesko
cvety.gif
i polecam wszystkim sprobowac!

PICT00041.JPG

Załączniki

• PICT00041.JPG
    PICT00041.JPG
    65.2 KB · Wyświetleń: 1

buffalo9

Member
Gru 9, 2008
1
0
0
Caritka a ja bym chętnie zobaczył Twój przepis na tą zupkę bo mi osobiście brakuje w niej ziemniaczów...nie mniej jednak jest przepyszna i małżonce bardzo smakowała
icon_smile.gif

pozdrawiam serdecznie

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
buffalo9 @ 9 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786820Caritka a ja bym chętnie zobaczył Twój przepis na tą zupkę bo mi osobiście brakuje w niej ziemniaczów...nie mniej jednak jest przepyszna i małżonce bardzo smakowała
icon_smile.gif

pozdrawiam serdecznie
Witaj Buffalo
wink.gif

Przepraszam, ze dopiero dzisiaj odpisuje, ale dosc dlugo nie mialam dostepu do internetu.

- Mam nadzieje, ze Arabeska (
bussi.gif
) nie pogniewa sie, jak tu napisze, jak robie.
Grzybowa robie bardzo prosto.
Grzyby suszone mocze przez noc -(na 4-ro litrowy garnek, jakies 3-4 garsci )
Nastepnego dnia, gotuje rosol, w miedzy czasie podduszam grzyby z cebula, podlewajac je z woda, w ktorej sie moczyly- ewentualnie pozniej "zwykla".
Ziemniaki pokrojone w kostke gotuje w osobnym garnku i w posolonej wodzie.
Gdy grzyby sa miekkie "wrzucam" do rosolu ( razem z sosem, ktory sie wytworzyl) i gotuje jakas chwile.
I ostatnio, w tym momencie wrzucilam rowniez papryke pokrojona w kostke. Podgotowywalam, az papryka zmiekla.
Calosc potraktowalam lekko blenderem, dorzucilam ziemniaki (wczesniej oczywiscie odlane z wody
icon_wink.gif
)
i jesli zupa wydaje mi sie zbyt rzadka (lubimy geste), to zageszczam dodatkowo maka ziemniaczana wymieszana z woda.
To wszystko
icon_biggrin.gif

Aha, no i oczywiscie doprawiam calosc sola i pieprzem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy