Grzyby w winie

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
1/2 - 1 kg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
sok z cytryny
posiekana cebula (jedna lub dwie)
1/2 - 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
zielona pietruszka
sól pieprz
oliwa

- wymyte i pokrojone grzyby skropić sokiem z cytryny
- wrzucić grzyby na rozgrzaną oliwę, smażyć na średnim ogniu, aż wyparuje woda, dodać cebulę, smażyć na złoty kolor,
- wlać wino, doprawić, wsypać posiekaną pietruszkę, dusić kilka minut,
- wystudzić, włożyć do lodówki na godzinę, podawać na zimno


Grzyby pyszne. Znakomicie im zrobiła cytryna, wino też, no dla mnie bomba. Ze4 zmian, oryginalny przepis podaje, żeby dusić w winie 2-3 minuty. Jak dla mnie za krótko, dusiłam do prawie całkowitego wyparowania płynu.

Edit - zapomniałam dodać, że grzyby posiedziały ok. godziny w soku z cytryny, zanim je wrzuciłam na patelnię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Z.
icon_redface.gif


Z koźlarzy i podgrzybków.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Miałaś nie mówić.
icon_mrgreen.gif


Nic to, zrobię z pieczarek i tego jedynego rydza, którego dziś znalazłam.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy