Gulasz na piwie

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Mówimy na ten gulasz czeski. Czy on czeski, tego nie wiem ale jest tak dobry, że w sumie mniejsza o nazwy. Prosty jak konstrukcja cepa, minimalistyczny rzec można ładniej - mięso, sos, cebulka - i to w nim najlepsze. Chociaż nie, wiadomo, co w nim najlepsze
fiesgrins.gif

600 gram mięsa gulaszowego, osobiście preferuję ze świni, ale i krowa się nada
spora cebula
1,5 - 2 szkl. dobrego piwa pszenicznego
1 - 2 łyżeczki zmieszanych, najlepiej zmielonych przypraw: majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, gorczyca, kminek, pieprz biały, trochę słodkiej i ostrej papryki
łyżeczka cebulki w proszku albo granulowanej
mąka pszenna
kromka chleba graham
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól

Mięso kroimy w kostke gulaszową, myzgamy w przyprawach i odstawiamy na trochę, żeby przeszło smakiem. Przyprawy najlepiej zmielić w młynku do kawy albo chociaż moździerzu, to się nie będą w zębach plątać
zahnlos.gif
Nie solimy, chwilowo. Obsmażamy miąsko z każdej strony, można na smalcu, jak ktoś może i lubi, w przeciwnym razie oliwa wystarczy.

Przerzucamy mięso do gara z pokrywką, zalewamy piwem i dusimy ok. 1 - 1,5 godziny aż miąsko skruszeje.

Cebulę kroimy w piórka lub jak kto woli, dodajemy do gara, gulasz solimy i dusimy kolejne pół godziny, aż cebula zmięknie. Można wcześniej dodać cebulę, żeby się bardziej rozgotowała, można ją też najpierw podsmażyć.

Mąkę merdamy z wodą, zaciągamy sos. Można dosolić i doprawić ziołami do smaku, jeśli trzeba. Wrzucamy pokruszony chleb, przykrywamy i czekamy aż wszystko ładnie nasiąknie. Można wrzucić dwa ząbki czosnku dla aromatu. A w ogóle, to najlepiej odstawić do wystygnięcia, na kilka godzin, albo na noc, bo następnego dnia taki gulasz jest sto razy lepszy. Jeśli przez noc sos za mocno zgęstnieje, dodajemy kilka kropli wody przed podgrzaniem.

Podawać można ze wszystkim, z knedlikami, kluchami, kopytkami, kaszą albo chlebem.

Załączniki

• beer_stew_2.jpg
    beer_stew_2.jpg
    95.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Się teraz będą czepiać baby, no.
icon_lol.gif

Poser, zamierzam popełnić, ale powiedz, ta cebulka w proszku czy granulowana, co to jest? Nie da się bez tego? Bo ja takich ustrojstw staram się nie używać.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
to suszona cebula
w gulaszu wbrod to mozesz pominac.

chleb jaki?
zwykle daje do zageszczenia ciemniejszy zytni, ale on kwaskowy http://0.tqn.com/d/germanfood/1/0/u/N/-/-/...inhardt-500.JPG
moze byc czy lepiej bialy?

malzonek swinie podlozyl: pozbawil mnie chleba do zageszczania. 2 kromki mialam, juz uschniete na kamien to sie ucieszylam, ze na pewno nie splesnieje a on... wzion i wyrzucil
icon_eek.gif

i po co sie babie do garow mieszac?

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Właśnie nastawiam, ale jako ciężarna
icon_mrgreen.gif
muszę pominąć główny składnik, czyli piwo!!! pewnie będzie całkiem inny smak, ale innacze nie idzie ...

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
qd @ 14 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343001eee, jak czeski to zdecydowanie kminku brakuje!
icon_mrgreen.gif
Ale jak brakuje, no przeca jest
fiesgrins.gif

kawazmlekiem @ 14 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343010Się teraz będą czepiać baby, no.
icon_lol.gif

Poser, zamierzam popełnić, ale powiedz, ta cebulka w proszku czy granulowana, co to jest? Nie da się bez tego? Bo ja takich ustrojstw staram się nie używać.
Cebulkę to ja sobie suszę sama i nie ma w niej nic ustrojstwowego, wypraszam sobie. Pominąć możesz, choć ona nadaje ciekawszego smaku niż taka surowa uważam.

kermidt @ 14 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343017to suszona cebula
w gulaszu wbrod to mozesz pominac.

chleb jaki?
zwykle daje do zageszczenia ciemniejszy zytni, ale on kwaskowy http://0.tqn.com/d/germanfood/1/0/u/N/-/-/...inhardt-500.JPG
moze byc czy lepiej bialy?

malzonek swinie podlozyl: pozbawil mnie chleba do zageszczania. 2 kromki mialam, juz uschniete na kamien to sie ucieszylam, ze na pewno nie splesnieje a on... wzion i wyrzucil
icon_eek.gif

i po co sie babie do garow mieszac?
Chleb najlepiej taki prawdziwy, na zakwasie, a najlepszy graham. Ale żytni jak mocno kwaśny, to może lepiej jednak biały. Byle nie mleczny
zahnlos.gif
Ja ostatnio dałam bułkę grahamkę, bo nic lepszego na stanie nie miałam.
Co do cebulki, to jw.

anowid @ 14 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343020Właśnie nastawiam, ale jako ciężarna
icon_mrgreen.gif
muszę pominąć główny składnik, czyli piwo!!! pewnie będzie całkiem inny smak, ale innacze nie idzie ...
Uuu, no bez piwa to już całkiem inny gulasz
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Po 1,5 h gotowania to z tego piwa dobrze jak zapach zostanie, albo i to nie - a o procentach zapomnieć można po kilku minutach gotowania
icon_smile.gif

No ale jak kto uważa
daumen.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ale ten, nie ususzę sobie teraz na cito cebulki. A w ogóle to to nie jest głupi pomysł, taka suszona. Powiesz mi, jak robisz, to sobie jej uczynię troszkę.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Ty sobie czyń cebulkę, a ja sobie taki gulasz uczynię. Czemu nie weszłam tu rano, przed pójściem do prawdziwego sklepu? Już bym piwo miała.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy