- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gulasz z komosy ryżowej
- 1 mała cebula
- 150 g ziemniaków
- Kolendra lub pietruszka
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g komosy ryżowej ( Quinoa)
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- Papryka i kminek mielony
- 1 łyżka czosnku mielonego
- 1 łyżki stołowe Aji Panca lub chili
- Sól i olej
1. Kaszę przez parę minut płuczemy pod zimną wodą.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę (1 cm). Cebulę także ale w znacznie mniejszą kostkę a mięso z kurczak w (1,5cm) kostkę.
3. Do 400 ml wody wsypujemy quinoa i ziemniaki. Solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Po jakichś 15 minutach kasza jest już na tyle gęsta, że spulchniamy ją widelcem, wyłączamy ogień i przykrywamy przykrywką.
4. W międzyczasie na tłuszczu smażymy cebulę. Następnie dodajemy skondensowane mleko, 50 ml wody i wszystkie przyprawy. Podgrzewamy mieszając przez 2 minuty. Dodajemy mięso i dusimy 10 minut.
5. Mięso mieszamy z kosmosą ryżową, posypujemy posiekaną kolendrą i jeszcze podgrzewamy przez 5 minut.
https://www.youtube.com/watch?v=Gsf8chQaw_s&t=200s

- 1 mała cebula
- 150 g ziemniaków
- Kolendra lub pietruszka
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g komosy ryżowej ( Quinoa)
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- Papryka i kminek mielony
- 1 łyżka czosnku mielonego
- 1 łyżki stołowe Aji Panca lub chili
- Sól i olej
1. Kaszę przez parę minut płuczemy pod zimną wodą.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę (1 cm). Cebulę także ale w znacznie mniejszą kostkę a mięso z kurczak w (1,5cm) kostkę.
3. Do 400 ml wody wsypujemy quinoa i ziemniaki. Solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Po jakichś 15 minutach kasza jest już na tyle gęsta, że spulchniamy ją widelcem, wyłączamy ogień i przykrywamy przykrywką.
4. W międzyczasie na tłuszczu smażymy cebulę. Następnie dodajemy skondensowane mleko, 50 ml wody i wszystkie przyprawy. Podgrzewamy mieszając przez 2 minuty. Dodajemy mięso i dusimy 10 minut.
5. Mięso mieszamy z kosmosą ryżową, posypujemy posiekaną kolendrą i jeszcze podgrzewamy przez 5 minut.
https://www.youtube.com/watch?v=Gsf8chQaw_s&t=200s