- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
800g oczyszczonych, dość drobno pociachanych kurzych żołądków
biała część pora
puszka ciecierzycy
suszone warzywa, albo świeże - jak kto woli
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
2 szczypty cayenne
2 szczypty gałki muszkatołowej
łyżeczka słodkiej papryki
sól
200ml kremówki
szczypiorek
olej
Pora umyć i pokroić w talarki. Podsmażyć w garnku na łyżce lub dwóch oleju. Kiedy zmięknie dorzucić podroby. Zalać wodą - ale nie za dużo, tyle tylko, aby mięso miało w czym się udusić. Dorzucić suszone warzywa, listek, ziele. Gotować do miękkości.
Kiedy żołądki zmiękną, dorzucić ciecierzycę i zaprawić śmietaną. Przyprawić do smaku i zagotować. Podawać posypane obficie szczypiorkiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: