- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Tytułowy gulasz wszedł mi w oko w książce "Dżentelmen w Moskwie". Poszukiwania internetowe przyniosły przepis autorski. https://www.bookclubcookbook.com/gentleman-...hor-amor-towles
Miałam sporo zabawy z tłumaczeniem zarówno składników ( wrząca cebula) jak i techniki krojenia marchewki ( na krzyż).
Oto wynik w garnku - mało wyględny, jak to gulasz. Robiłam z 1/3 porcji mięsa z przepisu .
Składniki
łopatka wieprzowa bez kości 500g
marchewka 2 szt
olej 2 łyżki, podzielone
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
woda 500ml
suszone morele 50g
suszone śliwki bez pestek 50 g
150 g cebuli
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso pokroić w kawałki ok 2, 5 cm , rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku, w którym potrawa będzie się dusić. Marchewkę pokroić w słupki . Mięso obsmażyć na tłuszczu aż równomiernie zbieleje. Dodać marchewkę, podsmażyć, dodać koncentrat i wodę ( ja dałam 1 kartonik 500ml przecieru pomidorowego).
Przykryć i niech sobie pyrka powoli na małym ogniu.
Cebulę oczyścić, pokroić na 6 lub 8 części ( wzdłuż, jak jajko) Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i wsypać cebulę.Smażyć wolniutko na małym ogniu do skarmelizowania na brązowo. ( zdecydowanie za mało tłuszczu na tę ilość cebuli, musiałam dolać oleju, bo cebula przywierała do patelni i przypalała się zamiast karmelizować).
Morele ( w oryginale morele dodaje się w całości do mięsa i tam się rozgotowują, mnie to nie pasowało) i śliwki pokroić w paski wielkości słupków marchwi, kiedy cebula już zbrązowieje, dodać owoce do cebuli i chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka z mięsem. Posolić, dodać pieprz i niech się dusi aż mięso będzie miękkie. Sprawdzać, czy nie trzeba wody dolać ( ja uznałam, że trzeba, że to nie może być takie suche i gęste)
Doprawić do smaku ( dodałam łyżeczkę sambal oelek i parę kropli soku z cytryny).
Podawać z ziemniakami z masłem ( ja podałam z knedlikami).
Miałam sporo zabawy z tłumaczeniem zarówno składników ( wrząca cebula) jak i techniki krojenia marchewki ( na krzyż).
Oto wynik w garnku - mało wyględny, jak to gulasz. Robiłam z 1/3 porcji mięsa z przepisu .

Składniki
łopatka wieprzowa bez kości 500g
marchewka 2 szt
olej 2 łyżki, podzielone
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
woda 500ml
suszone morele 50g
suszone śliwki bez pestek 50 g
150 g cebuli
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso pokroić w kawałki ok 2, 5 cm , rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku, w którym potrawa będzie się dusić. Marchewkę pokroić w słupki . Mięso obsmażyć na tłuszczu aż równomiernie zbieleje. Dodać marchewkę, podsmażyć, dodać koncentrat i wodę ( ja dałam 1 kartonik 500ml przecieru pomidorowego).
Przykryć i niech sobie pyrka powoli na małym ogniu.
Cebulę oczyścić, pokroić na 6 lub 8 części ( wzdłuż, jak jajko) Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i wsypać cebulę.Smażyć wolniutko na małym ogniu do skarmelizowania na brązowo. ( zdecydowanie za mało tłuszczu na tę ilość cebuli, musiałam dolać oleju, bo cebula przywierała do patelni i przypalała się zamiast karmelizować).
Morele ( w oryginale morele dodaje się w całości do mięsa i tam się rozgotowują, mnie to nie pasowało) i śliwki pokroić w paski wielkości słupków marchwi, kiedy cebula już zbrązowieje, dodać owoce do cebuli i chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka z mięsem. Posolić, dodać pieprz i niech się dusi aż mięso będzie miękkie. Sprawdzać, czy nie trzeba wody dolać ( ja uznałam, że trzeba, że to nie może być takie suche i gęste)
Doprawić do smaku ( dodałam łyżeczkę sambal oelek i parę kropli soku z cytryny).
Podawać z ziemniakami z masłem ( ja podałam z knedlikami).