- Wrz 13, 2004
- 4,165
- 0
- 0
1 kg pregi wolowej pokrojonej w kostkę 2 x 2 cm
3 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
3 duże cebule
1 główka czosnku
3 strąki papryki - żółta, czerwona i pomarańczowa
2 pomidory
4 ziemniaki
4 łyżki papryki w proszku
peczek natki pietruszki
1/3 kostki smalcu
10 ziaren czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól
Wołowine obsmażyć na smalcu chwilkę, dodac pokrojona cebulę, potrzymac chwile na ogniu, dosypać pokrojoną w kostke włoszczyznę.
Dusić 10 minut.
Dolac wody, obrane i pokrojone pomidory, paprykę, natkę, liść laurowy i ziarna pieprzu i ziela.
Wrzucić oczyszczoną z wierzchniej warstwy główke czosnku.
Dusic az mięso bedzie miękkie.
Ziemniaki wrzucić pod koniec gotowania.
Węgrzy dodają kluseczki zrobione z maki, jajka i soli tzw zacierki, bardzo drobno skubane.
Ja dodaję jeszcze ostrej papryki.
3 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
3 duże cebule
1 główka czosnku
3 strąki papryki - żółta, czerwona i pomarańczowa
2 pomidory
4 ziemniaki
4 łyżki papryki w proszku
peczek natki pietruszki
1/3 kostki smalcu
10 ziaren czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól
Wołowine obsmażyć na smalcu chwilkę, dodac pokrojona cebulę, potrzymac chwile na ogniu, dosypać pokrojoną w kostke włoszczyznę.
Dusić 10 minut.
Dolac wody, obrane i pokrojone pomidory, paprykę, natkę, liść laurowy i ziarna pieprzu i ziela.
Wrzucić oczyszczoną z wierzchniej warstwy główke czosnku.
Dusic az mięso bedzie miękkie.
Ziemniaki wrzucić pod koniec gotowania.
Węgrzy dodają kluseczki zrobione z maki, jajka i soli tzw zacierki, bardzo drobno skubane.
Ja dodaję jeszcze ostrej papryki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: