Gulaszówka

morela70

Member
Wrz 19, 2004
50
0
0
GULASZÓWKA - dość ossstra
1 kg szynki albo wołowiny pokrojonej w drobną kostkę
6 cebul pokrojonych w piórka
1 czerwona słodka papryka pokrojona w kostkę
3-4 papryczki ostre pokrojone w paseczki
4 marchewki pokrojone w kostkę
6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
olej do smażenia
przyprawy:
4 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
vegeta
biały pieprz
kminek
koncentrat pomidorowy

Cebulę zeszklić na oleju, wsypać paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać mięso, podsmażyć stale mieszając (nie wolno przypalić papryki!), podlać wodą, dusić na małym ogniu.
Dosypać vegety do smau, dodać pokrojone papryki : ostrą i słodką. Wsypać kminek (dość sporo). Gdy mięso będzie prawie miękkie wsypać ziemniaki i marchewkę. Dolać gorącej wody.
Pod koniec gotowania doprawić vegetą i pieprzem, na sam koniec dołożyć koncentrat pomidorowy.

Chętnie poznam Wasze pomysły na rozgrzewający talerz :mrgreen:
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Robię bardzo podobną gulaszówkę.Zupa jest super i jedna z moich ulubionych. Dodaję zawsze ogórki kiszone pokrojone w półplasterki.I wtedy to jest to.