- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Nie moze ich tutaj zabraknac na swiatecznym stole
Gwiazdki cynamonowe - Etoiles a la cannelle - Zimtsterne
Na ok. 30 sredniej wielkosci gwiazdek :
2 - 3 bialka + szczypta soli
350 g drobno zmielonych migdalow
200 g cukru
1 i 1/2 lyzki cynamonu
1/2 lyzeczki kirschu lub soku z cytryny
Ubic bialka z dodatkiem soli, nastepnie dodac cukier, dobrze wszystko wymieszac (odlozyc ok. 1 dl do pozniejszej dekoracji) ; nastepnie dodac migdaly, przyprawy i kirsch (lub sok z cytryny), dobrze wymieszac . Ciasto rozwalkowac na wysypanym cukrem blacie na grubosc ok. 7 mm (jako ze ciasto jest niestety dosyc klejace, dlatego polecam walkowanie przez folie)
wykrawac gwiazdki, ulozyc na blasze wylozonej papierem.
Nastepnie dwie mozliwosci :
mozna polukrowac gwiazdki lukrem z pozostawionego wczesniej bialka, zostawic je do przesuszenia na 5-6 godz. lub na cala noc i nastepnie piec ok. 5 min. w temp. 250°
lub
najpierw je upiec a nastepnie polukrowac cieplym lukrem z cukru
(150 g cukru pudru + 2-3 lyzki wody lub : soku z cytryny ; lub z pomaranczy + 1/2 lyzki Grand Marnier ; lub 1 lyzka kirschu + 1 lyzka wody ; mozna tez do lukru dodac ok. 1/2 lyzki cynamonu)
uwaga :
nie piec gwiazdek zbyt dlugo aby ich zbytnio nie przesuszyc!
te tegoroczne moze nie sa najpiekniejsze, ale sa naprawde pyszne
to kolejny przepis z mojej ulubionej 'tutejszej' serii 'Betty Bossi'

Gwiazdki cynamonowe - Etoiles a la cannelle - Zimtsterne
Na ok. 30 sredniej wielkosci gwiazdek :
2 - 3 bialka + szczypta soli
350 g drobno zmielonych migdalow
200 g cukru
1 i 1/2 lyzki cynamonu
1/2 lyzeczki kirschu lub soku z cytryny
Ubic bialka z dodatkiem soli, nastepnie dodac cukier, dobrze wszystko wymieszac (odlozyc ok. 1 dl do pozniejszej dekoracji) ; nastepnie dodac migdaly, przyprawy i kirsch (lub sok z cytryny), dobrze wymieszac . Ciasto rozwalkowac na wysypanym cukrem blacie na grubosc ok. 7 mm (jako ze ciasto jest niestety dosyc klejace, dlatego polecam walkowanie przez folie)
wykrawac gwiazdki, ulozyc na blasze wylozonej papierem.
Nastepnie dwie mozliwosci :
mozna polukrowac gwiazdki lukrem z pozostawionego wczesniej bialka, zostawic je do przesuszenia na 5-6 godz. lub na cala noc i nastepnie piec ok. 5 min. w temp. 250°
lub
najpierw je upiec a nastepnie polukrowac cieplym lukrem z cukru
(150 g cukru pudru + 2-3 lyzki wody lub : soku z cytryny ; lub z pomaranczy + 1/2 lyzki Grand Marnier ; lub 1 lyzka kirschu + 1 lyzka wody ; mozna tez do lukru dodac ok. 1/2 lyzki cynamonu)
uwaga :
nie piec gwiazdek zbyt dlugo aby ich zbytnio nie przesuszyc!
te tegoroczne moze nie sa najpiekniejsze, ale sa naprawde pyszne


to kolejny przepis z mojej ulubionej 'tutejszej' serii 'Betty Bossi'
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: